Átvállalná a kormány az ötödik munkanap bérét a válságba jutott cégeknél

Vágólapra másolva!
A kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, amelyek a gazdasági válság miatt négynapos munkahét bevezetésére kényszerülnek. A miniszterelnök a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ (KVVK) megalakulása után bejelentette: erre uniós forrásokból 20 milliárd forintot különítenek el, és a javaslatot a jövő héten már tárgyalja a kabinet.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A kormány átvállalná az ötödik nap munkabérét azoknál a cégeknél, ahol egyébként hetente csak négy napot dolgoznának. A miniszterelnök a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ (KVVK) megalakulása után bejelentette: erre uniós forrásokból 20 milliárd forintot különítenek el, és a javaslatot a jövő héten már tárgyalja a kabinet.

A kormányfő tájékoztatása szerint a tervezett konstrukcióban az ötödik napon munka helyett képzés zajlana a cégeknél.

Gyurcsány Ferenc kitért arra: áttekintették az októberi gazdasági csúcson bejelentett intézkedések megvalósítását, amelynek szerinte kedvező a mérlege. Hozzátette: az ott megígért intézkedések közül csak egyet korrigálnak. A gazdasági csúcson elhangzott, hogy ha valamely cég egy új embert alkalmaz, akkor legalább másik öt dolgozónál csökkenne a társadalombiztosítási teher. A miniszterelnök úgy látja, a tervezett általános járulékcsökkentés kiváltja ezt az ígéretet.