A Start 2 milliárdot garantált tavaly

Vágólapra másolva!
A Start Tőkegarancia Zrt. 2015 millió forint értékű szerződésállománnyal zárta a 2008. évet. A szerződésállomány 86 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalás, fennmaradó hányadát pedig a befektetési tőkegarancia szerződések tették ki.
Vágólapra másolva!

A szerződésállomány az első félévben dinamikusan, a második félévben - a pénzügyi válság következtében - szerényen növekedett. Mintegy 10%-ra tehető azon jóváhagyott ügyletek értéke, ahol 2008 második felében a pályázati garanciát igénylő KKV visszalépett a szerződéskötéstől.

"Optimizmusra ad okot, hogy egyre több vállalkozás kíván élni a 25%-ról 40%-ra megemelt előleglehívási lehetőséggel, s a 2009. évi pályázatok a korábbinál kedvezőbb feltételekkel kerülnek kiírásra, nő a támogatás intenzitása, enyhülnek az árbevételre és a foglalkoztatottak számára vonatkozó követelmények." - vélekedett a 2009. évi kilátásokról Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Start 2008. évi új ügyfeleinek többsége, 56%-a közép-magyarországi, 14%-a dél-alföldi, 11-11%-a pedig észak-alföldi vagy közép-dunántúli székhellyel rendelkezik. A közép-magyarországi vállalkozások aránya csökkent a 2007. évhez viszonyítva, ekkor még az ügyfelek 68%-a volt budapesti vagy pest megyei székhelyű.

Az ügyfelek tevékenységét illetően továbbra is a feldolgozóipar dominál. Az új ügyfelek 41%-a feldolgozóipari, 22%-a szállítási, távközlési, 17%-a pedig kereskedelmi tevékenységet folytat.