Tartotta magát a forint

Vágólapra másolva!
Némi erősödéssel, de nyitó értéke közelében zárta a piacot a budapesti bankközi devizapiacon a forint az euróval szemben. Hétfőn az időjárás is hatással volt a forintárfolyam mozgására.
Vágólapra másolva!

Délután fél ötkor 297,30 forintért jegyezték az eurót. Ugyanakkor az árfolyam a nap során 299 fölött és 295 alatt is járt. Csépai Miklós, a Raiffeisen devizaelemzője úgy gondolja, hogy ez a nap alacsony forgalmának következménye. A londoni hóesés miatt sok bank alkalmazottja nem tudta felvenni a munkát, ráadásul az embereket hamarabb haza is engedték, így a londoni bankközi devizapiac is hamar bezárt. A forgalom a nagyobb londoni bankok részvétele nélkül csekély volt, így a pici likviditás miatt széles sávban mozgott a forint.

Csépai Miklós azt is hozzátette, hogy a kormány és a jegybank találkozójától a piac szereplői konkrét intézkedéseket remélnek, hiszen hosszútávon a magyar gazdaságnak nem tenne jót, ha egészségtelenül magasan, 300 forint fölött stabilizálódna az árfolyam. Amíg a befektetők a hírre várnak, a forint nem valószínű, hogy 300 fölé megy. Gyurcsány Ferenc annyit mondott el a találkozót követően, hogy a kormányt aggasztja a forint árfolyamgyengülése, de konkrét intézkedéseket nem nevezett meg a visszaszorítás érdekében.

A hazai deviza ezzel együtt a dollárral és a svájci frankkal szemben is árnyalatnyit erősödött: a dollárért 232,60, a frankért 199,80 forintot adtak a bankközin fél öt után nem sokkal.

A magas árfolyam inflációs kockázatot rejt

A közép-európai valuták, köztük a forint jelentős gyengülése elvileg komoly inflációnövelő kockázattal járna, ám egyidejűleg olyan erejű dezinflációs hatások érvényesülnek, amelyek ezt a kockázatot jórészt semlegesítik, áll a Goldman Sachs elemzésében.

A Goldman helyzetértékelése szerint a cég inflációs árfolyam-átszűrődési modellje azt mutatja, hogy 1 százaléknyi tartós valutaleértékelődés éves távlatban 0,28 százalékpontot ad hozzá a teljes kosárra számolt magyarországi inflációhoz. Csehország esetében az átszűrődési ráta 0,25 százalékpont, Lengyelországéban 0,21 százalékpont tizenkét hónapra vetítve.