Ötvenmilliárd dolláros bankjegy

Vágólapra másolva!
A zimbabwei hiperinfláció újabb bankjegyet "termett": három napilapot immár egy új ötvenmilliárd zimbabwei dolláros bankjeggyel lehet kifizetni. Az afrikai ország központi bankja hétfőn bocsátotta ki a bankót, amely az aktuális helyi feketepiaci árfolyam szerint 1,25 amerikai dollárt (264 forint) ért. Egy héttel ezelőtt 50 milliárd zimbabwei dollárt még 2,2 amerikaira (465 forint) váltottak.
Vágólapra másolva!

A bank a hétfői Herald napilapban közzétett hirdetésében mutatta be az új 20 milliárdos és 50 milliárdos bankjegyeket "az önök kényelméért"-szlogennel. Decemberben a pénzintézet már piacra dobta a tízmilliárd dolláros papírpénzeket. A növekvő címletek ellenére az árak egyre magasabbra kúsznak, holott a zimbabwei fizetőeszközt szinte senki sem használja, a boltokban amerikai dollárrral vagy dél-afrikai randdal fizetnek a vásárlók.

A zimbabwei gazdaság a hónapokig tartó politikai válság közepette süllyedt egyre mélyebbre, míg végül Robert Mugabe elnök szeptemberben megosztotta a hatalmat az ellenzékkel. Az országban azonban súlyos gyógyszer-, élelmiszer-, üzemanyag- és villamosenergia-hiány lépett fel. A vízhálózat összeomlása kolerajárványhoz vezetett, amelynek következtében már közel kétezer ember halt meg.