Válságtanács alakult Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Gazdasági válságtanácsot hoznak létre Szlovákiában, amely feladata, hogy segítsen mérsékelni a globális gazdasági és pénzügyi válság következményeit - jelentette be Robert Fico, kormányfő pénteken Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormányfő döntéséről tájékoztatta Ivan Gasparovic államfőt és Pavol Paska házelnököt, s mindketten támogatásukról biztosították a kormányt. A tanács, melynek személyi összetételét még nem hozták nyilvánosságra, a jövő héten kezdi meg munkáját.

"Támogatom a kezdeményezést. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a gazdasági tanács véleményezni fogja a kormány, a miniszterek gazdasági intézkedéseit is" - fejtette ki Gasparovic, aki Paskával együtt részt vett Fico sajtótájékoztatóján.

Gasparovic már a hét elején, miután Pozsonyban fogadta a szlovákiai vállalkozók szövetségének képviselőt, felszólította a szlovák állampolgárokat, hogy bevásárlásaiknál részesítsék előnyben a hazai termékeket.

Nem lesz adócsökkentés, mert kell a pénz a válság kezelésére

Fico szerint ma már nyilvánvaló, hogy az állami költségvetésből bizonyos összeget el fog kelleni különíteni néhány gazdasági ágazat támogatására. A kormány ugyanakkor elutasítja az adócsökkentést, amit az ellenzék javasolt.

"Ma adócsökkentést javasolni nem más, mint szabotázs" - reagált egy kérdésre a miniszterelnök. Nem zárta ki, hogy ebben az évben megnőhet a közkiadások hiánya és szükség lehet takarékossági intézkedésekre is.

Paska, házelnök ezzel kapcsolatban aláhúzta: Megengedhetetlen olyan helyzetbe hozni az államot, hogy ne legyenek bevételei, ne legyen pénze a válság kezelésére.

"Mindent megteszünk a munkahelyek megtartásáért, a szociális programok megvalósításáért és a gazdasági növekedés fenntartásáért" - szögezte le a kormányfő. A kormánypártok népszerűségének esetleges csökkenését firtató kérdésre indulatosan leszögezte, hogy nem törődik a pártpreferenciákkal, az emberek érdeklik.