Vágólapra másolva!
A nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, a dinamikusan bővülő kínálat és a növekvő energiaköltségek miatt válsághelyzet alakult ki a szállodaiparban, ezért a Magyar Szállodaszövetség úgy véli, kulcsfontosságú hogy a szállodák működési körülményei ne romoljanak.
Vágólapra másolva!

A szövetség ezért szorgalmazza, hogy a szállodákat ne terheljék tovább magasabb elvonásokkal, s ne emelkedjen a jelenlegi - az Európai Unióban egyébként is kiemelkedően magas - 20 százalékos áfa.

A KSH legfrissebb, 2008. január-novemberi adatok szerint 2008. november 30-án 44.618 szállodai szoba működött az országban, ami 1.753 szobával, 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az utóbbi évben különösen dinamikus volt a wellness szállodák kapacitásának bővülése, ezeknél 2.000-rel bővült a férőhelyek száma.

Kereslet feletti kínálatbővülés

A szövetség szerint azonban a kínálatbővüléssel nem tartott lépést a kereslet fejlődése. Ezt mutatja, hogy a szállodai vendégéjszakák száma novemberben 7,1 százalékkal a múlt évi alatt volt, míg éves szinten a vendégéjszakák száma nem változott.

Fentiek következtében a szállodák szobafoglaltsága országos átlagban, novemberben csupán 43 százalék volt, 4,7 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A január-novemberi időszakban ugyanez a mutató 49,8 százalék, 1 százalékponttal alacsonyabb a 2007. évinél.Az érdekvédelmi szervezet szerint a legjelentősebb visszaesés az 5 és a 4 csillagos szállodáknál mutatkozott.

Infláció alatti díjemelkedés

A szállodai átlag szobaár 2008. január-novemberben bruttó 14 941 forint volt, ami csupán 0,2 százalékkal haladja meg a múlt évit. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel tavaly január-novemberben 7435 forint volt. Ez 1,8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A szövetség szerint jól látható, hogy a kínálat bővülése és a kereslet stagnálása miatt nőtt a szállodák közötti verseny. Emiatt a szállodák áraikat, árbevételeiket nem tudták a kívánt mértékben emelni. Fajlagos mutatóik romlottak, illetve alig nőttek.

Minőséget ronthat a takarékosság

A szállodai árbevételek kedvezőtlen alakulása mellett az infláció január-novemberben 6,3 százalék volt, így a költségek emelkedése messze túllépte a szállodai forgalom fejlődését. Egyes kiadások, mint például az energiaköltségek 30 százalék feletti növekedése drasztikusan meghaladta az infláció mértékének változását. A szállodák energiaköltségei az elmúlt 3-4 évben megduplázódtak. Emiatt a szállodák jövedelmezőségi helyzetének évek óta tartó romlása 2008-ban tovább folytatódott.

Ilyen körülmények mellett a szállodák - akár a minőség romlását is okozó - költségtakarékosságra kényszerülnek, ami az egész magyar turizmus versenyképességére negatívan hat - áll a közleményben.