Tüntetnek a Dacia dolgozói

Vágólapra másolva!
Munkahelyük megtartásáért tüntetett kedden a Pitestiben lévő Dacia autógyár több ezer dolgozója. A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a dolgozók egyebek mellett annak a környezetvédelmi adónak a fenntartása mellett demonstráltak, amit nem sokkal az év vége előtt a kormány a korábbi háromszorosára emelt a használt autók bevitelének nehezítése céljából. A dolgozók emellett a gyakori leállások ellen is tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

Romániában tavaly a nyár közepétől jelentősen megnőtt a használt járművek eladása, ezzel párhuzamosan visszaesett az új autók iránti kereslet: csupán decemberben 55 százalékkal 3622 darabra csökkent a Daciák eladása az egy évvel korábbihoz képest. A Renault tulajdonában lévő Automobile Dacia gépkocsigyár kénytelen volt többször is leállítani tevékenységét a csökkenő kereslet miatt. Január 26-ától újabb leállás következik, várhatóan két hétre, miután éppencsak beindult hétfőn a gyártás.

A román kormány tavaly decemberben hozott újabb intézkedés az autóipar védelmében, és egyebek között felemelte a használt autók forgalomba íratása után felszámolt környezetvédelmi adót. Az intézkedések ellen több ezer autós tiltakozott utcai blokádokkal.