Trichet további kamatcsökkentést ígér

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan legalább másfél hónap szünetet tart a kamatcsökkentésben, de utána minden bizonnyal folytatja az enyhítést.
Vágólapra másolva!

Közvetve erre utalt csütörtöki sajtótájékoztatóján az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet, mondván: - A következő, februári értekezletünk túl közel van, nem ígérkezik fontosnak pénzügypolitikai döntés számára, úgyhogy a következő fontos értekezletünk a márciusi lesz, amikor már az új előrejelzések lényeges elemei is rendelkezésre fognak állni.

Márciusban 2 százalék alá mehet a kamat

Majd meglátjuk, mit teszünk márciusban - mondta Trichet, de egészen nyíltan hozzátette: - Nem mondtuk, hogy ez a határ, és nem megyünk tovább. A kamatszint most történelmileg nagyon alacsony, de nem mondom, hogy ez a lehető legalacsonyabb.

Ebbéli véleményét azzal indokolta, hogy az inflációs kockázat tovább fog csökkenni, ahogyan a recesszió terjed. Úgy vélte, a gazdasági növekedés számára továbbra is nagyobbak a negatív kockázatok, mint a pozitívak. Elégedetten szólt viszont a bankközi kamatokról, amelyek a héten már jóval válság előtti, 2006. januári-februári szintekre süllyedtek az euróövezetben. Trichet úgy vélte, hogy at EKB eddigi kamatcsökkentéseinek és likviditásnövelő intézkedéseinek is köszönhető.

Kamatcsökkentést várnak a gazdasági szereplők

Előzőleg, csütörtökön az EKB fél százalékponttal 2,0 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Utoljára 2003. júniustól 2005. december elejéig volt 2,0 százalékon az EKB irányadó kamata, és annál alacsonyabb soha sem volt az euró 1999. januári bevezetése óta.

Az euróövezet romló gazdasági teljesítménye miatt nyomás nehezedett az Európai Központi Bankra, hogy már most tovább mérsékelje a hitelek árát, jóllehet korábban a pénzügyek irányítói várakozó álláspontra helyezkedtek. Az EKB októberben kezdte a kamtcsökentést 4,25 százalékról.

Segített dönteni az alacsony infláció

A bank nyitva hagyta a lehetőséget a mostani kamatmérséklésre, de a bank elnöke, Jean-Claude Trichet korábban azt is javasolta, hogy az újabb kamatcsökkentés előtt mérlegeljék inkább alaposan a korábbi kamatmérséklések hatását. Ezt az álláspontot írta felül az euróövezet romló gazdasági helyzete azzal együtt, hogy az inflációs veszély elhárultával bővült az EKB mozgástere. Trichet azt mondta csütörtökön, hogy a kamatcsökkentő döntést végül is egyhangúlag hozták meg.

Az euróövezetben a tizenkét havi infláció decemberben 1,6 százalékra mérséklődött, 2007. augusztus óta első ízben került az EKB legföljebb 2 százalékos célja alá. Novemberben 2,1 százalék volt a drágulás üteme. Előzőleg, tavaly júniusban és júliusban tetőzött a tizenkét havi infláció, 4,0-4,0 százalékon. Ez rekord volt a közös statisztika 1997-es bevezetése óta.