Hat nap után magához tért a Wall Street

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zártak a vezető tőzsdemutatók a Wall Streeten csütörtökön, noha a nap nagyobbik felében a szerdai záró érték alatt mozogtak. Ezzel véget ért a pénzügyi válság súlyosbodása óta tapasztalt leghosszabb veszteséges időszak: a Lehman Brothers októberi összeomlását követő nyolcnapos lejtmenet óta még nem volt rá példa, hogy hat egymást követő nap mínuszos legyen.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,5 százalék (22,20 pont) emelkedéssel 1511,84 ponton fejezte be a napot a New York-i tőzsdén. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8212,49 ponton zárt 0,2 százalék (12,35 pont) növekedéssel.

A szakértők némelyike optimista, a MarketWatch által megkérdezett egyik elemző, például, arra hívta fel a figyelmet, hogy a novemberi mélyponthoz képest most 25 százalékkal magasabban állnak a fő indexek.

Napközben, amikor a DJIA indexe 200 pontot meghaladó veszteségen állt, a kereskedők azt mondták, hogy a pénzügyi ágazat hatalmas hitelezési veszteségeivel kapcsolatos egyre súlyosabb aggodalmak elhomályosították a JPMorgan Chase vártnál kedvezőbb eredményét.

Bár a JPMorgan nem "győzelmi jelentést" közölt - negyedik negyedéves profitja 76 százalékkal maradt el a tavalyi esztendő megegyező időszakának eredményétől -, beszámolójának számai nem lettek olyan rosszak, mint amire az elemzők előzetesen számítottak. A társaság teljesítménye azt jelzi, a pénzügyi válság közepette sikeresebben volt képes helyt állni, mint versenytársai.

Nem kedvezett a hangulatnak, hogy az előző heti 470 ezerről - a szakértők által várt 500 ezerrel szemben - 524 ezerre növekedett a munkanélküli segélyt első alkalommal kérők száma. Gyengült a Bank of America: a kereskedés kezdetén nem kevesebb mint 20 százalékot esett az árfolyama arra a hírre, hogy több milliárd dolláros szövetségi támogatást kaphat. Hasonlóan kezdett a Citigroup papírja is, de végül 9 százalékos, míg a BoA 13 százalékos bukásnál állt meg.

A Nasdaq nagy vesztese az Apple Inc: az iPod és az iPhone gyártójának vezérigazgatója, Steve Jobs ugyanis egészségügyi okok miatt "fizetés nélküli szabadságra" ment. A kőolaj ára jelentősen csökkent, ami gyengítette az olajipari papírokat, ugyanakkor erősítette a kiskereskedelmi és a légi vállalatok részvényeit.

A kereskedés utolsó másfél órájában fordult meg az addigi trend. Úgy tűnik, a befektetők reménykednek benne, hogy az új amerikai kormány határozott lépéseket tesz annak a megakadályozására, hogy tovább mélyüljön a gazdasági válság.