További 300 milliárd hiánytól tart az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék Kutató Intézete szerint a GDP 3 százalékos csökkenése további, mintegy 300 milliárd forinttal növelné meg az államháztartási hiányt a jelenlegi költségvetésben - mondta Pulay Gyula, a szervezet főigazgatója szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Pulay Gyula, a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén kifejtette: a 0,9 százalékos GDP-csökkenéssel számoló 2009-es büdzsét már az Európai Bizottság által januárban jósolt 1,6 százalékos gazdasági visszaesés is veszélyeztette.

Hangsúlyozta: a költségvetés jelenleg mintegy 140 milliárd forintos "valóságos" tartalékkal rendelkezik, így csak a GDP 0,5 százalékának arányában tudja pótolni a kieső állami bevételeket.

Egy másfél százalékosnál nagyobb gazdasági visszaesés esetén csak a központi kiadások visszafogásával lehet megtartani az államháztartás egyensúlyát - jegyezte meg a szakember.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán bejelentette: a pénzügyminiszter 2009-es új prognózisa szerint, változatlan feltételek mellett idén 2,5-3 százalékos lehet a recesszió, és 2,5-3 százalékos az infláció az országban.

A kormányfő a Veres János pénzügyminiszter által készített dokumentumból idézve elmondta: a cél az, hogy a költségvetés maradjon az eredetileg kitűzött, 2,6 százalékos hiány "környezetében".

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a kormány több növekedésösztönző előterjesztést készít, amivel megváltoznak év közben a feltételek.

A miniszterelnök ismét megerősítette, hogy álláspontja szerint nincs lehetőség radikális adócsökkentésre. A kormány az adórendszer belső szerkezetének jelentős átalakítására kíván javaslatot tenni - fűzte hozzá.