Tovább gyengült a New York-i tőzsde

Vágólapra másolva!
Veszteségen, közel napi mélyponton álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a csütörtöki kereskedés leállítása előtt négy órával.
Vágólapra másolva!

Közép-európai idő szerint 18 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 55,85 pont csökkenéssel 1451,22 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7987,96 ponton állt 240,14 pont hanyatlással.

A gyengén indult gyorsjelentési szezon újra és újra arra figyelmeztet, hogy további nehézségekre kell számítani.

űHanyatlott a Microsoft árfolyama arra a bejelentésre, hogy a következő 18 hónapban 5 ezer munkahelyet szüntet meg. Közölte továbbá, hogy a pénzügyi évének hátralevő részére már nem ad ki nyereségvárakozást. A cég a csütörtöki kereskedés leállítása után ismerteti negyedéves adatait.

A befektetőkre nem volt hatással az Apple bejelentése arról, hogy a Wall Street előzetes várakozásait meghaladó profitot ért el.

Az olyan derűs momentumok ellenére, mint az Apple vagy a napokban az IBM gyorsjelentésének megjelenése volt, az bizonyosnak látszik, hogy a folytatás nem lesz örömteli, és sok cég arra is figyelmezteti részvényeseit, hogy az idei esztendő még nehezebb lesz.

A vártnál jobb negyedéves eredményt tett közzé a Lockheed Martin Corp is, ám éves profit-előrejelzését a társaság jelentősen lerontotta.

A gazdaság állapotáról adott képet a múlt héten munkanélküli segélyt első alkalommal igénylők száma. A szakértők azzal számoltak, hogy 540 ezerre nőtt a szám az egy héttel korábbi 524 ezerről. A tényleges érték azonban 589 ezer lett: ennél többen 1982 óta nem jelentkeztek segélyre.

Ugyancsak csütörtökön közölték, hogy a decemberben megkezdett lakásépítések száma rekord alacsony volt.

A szenátus pénzügyi bizottsága csütörtökön szavaz Timothy Geithner pénzügyminiszteri jelöléséről. Geithner kemény kérdésekre számíthat: a Wall Street korábban melegen üdvözölte Geithner kinevezését, ám ellentmondásossá tette a képet, hogy a jelölt korábban elmulasztotta bizonyos adók befizetését. Az elemzők szerint ugyanakkor megkapja majd a bizalmat, és ennek "felemelő" hatása lehet majd az árfolyamokra.

Továbbra is gyenge az euró

Az euró továbbra is gyenge, a rosszabbodó gazdasági előrejelzések, egyes euróövezeti tagok hitelminősítői leértékelése és a márciusban biztosan folytatódó kamatcsökkentés kilátása miatt.

Közép-európai idő szerint röviddel 18 óra előtt New Yorkban az euró 1,2954 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,3041 dollárról (-0,67 százalék). A dollár 88,69 jenre csökkent az előző napi 89,41 jenről (-0,81 százalék).Az euró 284,11 forintot ért az egy nappal korábbi 281,57 forint után (+0,90 százalék). A dollár 219,40 forinton volt a szerdai 215,84 forintot követően (+1,65 százalék). Az euró tavaly 4,27 százalékkal olcsóbbodott a dollárhoz képest.

A dollárnak csütörtökön külön segített az amerikai államadósság iránt ismét növekvő kereslet a romló világgazdasági kilátások közepette, továbbá a Svájci Nemzeti Bank figyelmeztetése, hogy mindent meg fog tenni a svájci frank gyengítéséért. A dollár térnyerését azonban korlátozták a nap folyamán megjelent friss adatok az amerikai munkanélküliség vártnál nagyobb növekedéséről és arról, hogy decemberben a statisztika történetében a legkevesebb volt az új lakásépítések száma az Egyesült Államokban.