Tovább esett a beszerzési menedzserindex

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 41 százalék volt decemberben, ami 1,1 százalékponttal magasabb a novemberi adatnál, a kiszállítások idejére vonatkozó részindextől eltekintve valamennyi mutató 50 százalék alatt maradt decemberben - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az elemzés készítői megjegyzik, hogy a 2008 decemberi termelési index jócskán elmarad az előző három év azonos időszakainak 57,6 százalékos átlagától, valamint a tavalyi egész éves 48,8 százalékos középértéktől is, és az elmúlt 10 év legalacsonyabb decemberi értékének számít.

Az új rendelések indexe szintén enyhén, 2,8 százalékponttal emelkedett decemberben az előző hónaphoz képest, de a 39,9 százalék ezzel együtt is a valaha mért legalacsonyabb értékek egyike - emeli ki az MLBKT.

Mérséklődő árak, kisebb volumen

A beszerzési mennyiség 37,7 százalékos indexe 2,5 százalékponttal nőtt novemberi értékéhez képest. A beszerzés változása továbbra is alaposan elmarad az előző év azonos hónapjában mért 54,2 százaléktól, és jócskán alulmúlja az előző három év decemberének 56,2 százalékos átlagát is.

A beszerzési árak esetében az 51,2 százalékos novemberi index 2,5 százalékponttal tovább mérséklődött decemberben. A második félévben folyamatosan mérséklődött az árak növekedési üteme, a decemberi 48,7 százalékos érték a legalacsonyabb 2002 januárja óta.