Tízéves mélyponton az eurózóna inflációja

Vágólapra másolva!
A gazdasági visszaesés és az olaj árának csökkenése miatt 2006 októbere óta a legalacsonyabb szintre mérséklődött az infláció az euróövezet országaiban decemberben: 1,6 százalékra az egy évvel korábbihoz képest. Novemberben még 2,1 százalék volt a drágulás üteme.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint az Európai Unió egészében 2,2 százalékkal emelkedtek az árak decemberben éves szinten, novemberben még 2,8 százalék volt a tizenkét havi drágulás.

Magyarországon meghaladta az uniós átlagot az infláció: decemberben 3,4 százalékkal, novemberben 4,1 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest. Az árszínvonal emelkedése Luxemburgban (0,7 százalék), Portugáliában (0,8 százalék) és Németországban(1,1 százalék) volt a legalacsonyabb. A legnagyobb drágulást a balti államokban jegyezték fel: Lettországban (10,4 százalék), Litvániában(8,5 százalék) és Észtországban(7,5 százalék.

Az árcsökkenésben döntő szerepe volt az üzemanyagok, a tüzelőanyagok, a távközlés olcsóbbodásának, míg a földgáz és az elektromos áram, a vendéglátás, a kenyér és más gabonaipari termékek drágulása fűtötte leginkább az inflációt.