Szociális bankot akar a KDNP

Vágólapra másolva!
A családi csődbiztos intézményét és egyfajta szociális bank létrehozását tervezi a KDNP - mondta el Semjén Zsolt pártelnök és Bagdy Gábor fővárosi képviselő hétfői közös sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A csődbiztosi védelmet azok a családok és háztartások vehetnék igénybe, amelyek a gazdasági válság hatására nehéz helyzetbe sodródtak, a végső tönkremenés határán élnek; átmeneti likviditási problémájuk megoldódásáig pedig a szociális bank nyújtana nekik segítséget - mondta a két politikus, hozzátéve: a családi csődbiztos intézménye hasonlítana a vállalati szférában már működő csődbiztosi rendszerhez.

Semjén Zsolt közölte: az erről szóló törvényjavaslatot egy éven belül szeretnék elkészíteni. Az előkészületek sorában kerekasztal-megbeszélést hívnak össze, amelyen a rendszer összes szereplője részt venne. A törvényjavaslatot előkészítő tárgyalásokba szeretnék bevonni a banki szféra, a közüzemi szolgáltatók képviselőit, de helyet kapnak családsegítők és szociológusok is.

A részletekről szólva Bagdy Gábor elmondta: a családbiztosi "védelemről" egyéni kérelem alapján a bíróság döntene, a kijelölt személy járna el a bankoknál, a közüzemi szolgáltatóknál, segítséget adna a továbblépéshez a családnak, amellyel együtt döntene a "hogyan továbbról". Csak olyan családok maradhatnak a rendszerben, amelyek együttműködnek a csődbiztossal, és az ő javaslatai szerint járnak el; további feltétel az, hogy a gyerekek iskolába járnak - mondta a fővárosi politikus.

Az állam által létrehozandó szociális bankról szólva azt mondta: ez az intézmény az átmeneti egy-két hónapos krízisben pénzügyi segítséget tudna nyújtani a bajba jutott családoknak.

A KDNP pártelnök-frakcióvezetője hozzátette: elképzelhetőnek tart egy olyan átmeneti megoldást is, amely bizonyos esetekben a közműszolgáltatóval szemben fizetési moratórium elrendelését tenni lehetővé.

Semjén Zsolt úgy látja, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe jutott családok ugyanúgy megérdemelnek egy utolsó mentőövet, mint a vállalkozások, a cégek, azonban az állam a romló pénzügyi helyzetbe kerülő családokról nem képes gondoskodni.

"Meglepő módon azt látjuk, hogy amikor válság van, akkor például a bankok részére mindenféle mentőcsomaggal, kedvezménnyel, állami pénzekből segítenek, tehát van egyfajta csődvédelem, azért, hogy ne menjenek tönkre, (...) ugyanakkor azt látjuk, hogy a legkiszolgáltatottabbak részére (...) semmifajta csődvédelem nincsen" - fogalmazott a kereszténydemokrata frakcióvezető, hozzátéve: "mégiscsak furcsa, hogy akik erősek (bankok, cégek)", azok részére van védelem, a családok számára pedig nincs; ez a KDNP számára tarthatatlan.

Kiemelte azt is, a nemzetgazdaság számára is kifizetődőbb lenne egyfajta állami védelem és segítség, mint hagyni, hogy emberek, családok csússzanak le eladósodásukkal a mélyszegénységbe, amely együtt jár azzal is, hogy kiesnek a munka világából. A pártelnök jelezte: hasonló rendszer működők Dániában és Hollandiában.