Százmilliót buktak a tejtermelők

Vágólapra másolva!
Miközben a tejtermelés önköltsége literenként legalább 80 forint, a feldolgozók jobb esetben - szerződés esetén - 60 forintot adnak literjéért. Csupán ez - a támogatásokat is figyelembe véve - 100 millió forint tiszta veszteséget okoz az ágazatban - mondta az MTI-nek szerdán Bódi László, a Hajdúnánás-tedeji Tedej Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Akinek pedig nincs szerződése, legfeljebb literenként 50 forint felvásárlási árra számíthat az egyébként ugyancsak nehéz helyzetben lévő feldolgozóktól - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy már szerződés esetén is 90 nap körüli a fizetési határidő, a törvényben rögzített 30 nap helyett.

Bódi László az egyik legnagyobb problémának nevezte, hogy ma a legfőbb ármegállapítók az áruházláncok, amelyek az olcsó alapvető élelmiszerekkel becsalják a vásárlókat az üzletekbe, s más árukban, iparcikkekben érvényesítik az elmaradt hasznot.

A szakember üdvözölte a szaktárcának a tejágazat megsegítésére bejelentett lépést, a 2,5 milliárdos támogatási csomagot, de felhívta a figyelmet, hogy az csak akkor segít, ha időben érkezik.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon ma 1,3-1,4 milliárd liter tejet állítanak elő a termelők, miközben az ország uniós kvótája 1,8-1,9 milliárd liter. Lengyelország példáját említette, ahol a teljes kvóta mennyiség előállítását támogatják, az azon felüli tejjel pedig olcsón elárasztják például Magyarországot.

Holott a magyar tej minősége, az előállítási technológia és a termelés higiéniája világszínvonalú - jegyezte meg Bódi László, a Tedej Zrt. elnök-vezérigazgatója.