Sarkozy gesztust vár a bankároktól

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtökön kilátásba helyezte, hogy országa autóiparának jelentős pénzt fog juttatni kormánya, majd a francia bankok vezetőinek üzente, hogy átmenetileg le kellene mondaniuk vaskos prémiumaikról.
Vágólapra másolva!

Sarkozy az autóiparnak akkor ígért nagy pénzt, amikor éppen látogatást tett a Peugeot-Citroen gyárban. Az elnök azt mondta, hogy az ágazat felemelését szolgáló terv január végén meglesz.

A nehéz helyzetbe került járműipart, beleértve a beszállítókat is, hitelek mellett garanciák vállalásával is támogatná a kormányzat. Megjegyezte, nem tekintené viszont jónak, ha a francia autóipar elsősorban külföldi beruházásokkal próbálná javítani versenyképességét, szívesebben látná, ha Franciaországban erősítené pozícióját.

A Peugeot-Citroen magánvállalat, a Renault-ban 16 százalékos állami részesedés van. Az autógyárak közül a Renault éves finanszírozási igényét 9 milliárd euróra becsülik. A kormány 1,3 milliárd eurós garanciavállalásra már jelezte készségét a járműiparnak.

A bankokkal kapcsolatban Sarkozy "minimális gesztusnak" nevezte vezetőik lemondását a nagy prémiumokról, miközben a pénzintézeteket azért bírálta, hogy az állam nyújtotta pénzügyi mankót - amelynek értéke eddig is már sokmilliárd eurónyi - részben saját részvényeik visszavásárlására költik, és nem kis osztalékokat akarnak fizetni.