Rossz napot fogtak ki a nagy európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Pénteken a vezető nyugat-európai tőzsdékre a nap végén negatív hatást gyakorolt a jóval több mint fél millió új munkanélküliről, a 7,2 százalékos rátáról szóló decemberi amerikai adat és ennek az amerikai részvénypiacokra gyakorolt nyomasztó hatása. A süllyedés kevésbé volt érzékelhető a legmegbízhatóbb európai részvényeket tartalmazó FTSEurofirst 300 indexen, amelyik 867,95 pontra, 0,3 százalékkal csökkent.
Vágólapra másolva!

Az energiaipari részvények árát lenyomta az olaj árának újabb, jelentősebb csökkenése.

Londonban a FTSE-100 tőzsdeindex 4448,54 ponton zárt, csütörtökhöz képest 1,26 százalékos eséssel. Az indexet elsősorban a bánya- és olajipari vállalatok részvényeinek jelentős. A nyersanyag-kitermeléséről ismert Anglo American 8 százalékot esett.

A nagyobb esést egyes pénzügyi és kiskereskedelmi papírok drágulása akadályozta meg, a Marks and Spencer például 4,37 százalékkal lett drágább, a Royal Bank of Scotland részvénye 4,94 százalékkal ment fel.

A DAX-30 Frankfurtban 1,97 százalékkal esve 4783,89 ponton végzett. A DAX-kosárban 11,05 százalékot zuhant a Commerzbank. Kevesebbet, 8,9 százalékot esett az Infineon részvénye a brókeri leminősítés után, 7,25 százalékot pedig a Deutsche Börse árfolyama veszített. Ugyanakkor 6,2 százalékkal ment fel az Allianz.

A párizsi CAC-40 index pénteken a nap végére 0,75 százalékot vesztett, itt elsősorban a banki részvények okozták a mutató esését.