Rejtett kincsek a szerb piacon

Vágólapra másolva!
Az Erste Csoport kedden Belgrádban közzétett értékelése szerint öt olyan szerb vállalat van, amelyet nagyon érdemes megvásárolni, mert erősen alulértékeltek, sokkal többet érnek, mint amennyiért a tőzsdén megszerezhető.
Vágólapra másolva!

A délkelet-európai befektetési kilátásokat elemző összeállítás szerint a Sojaprotein, a Galenika Fitofarmacija, a Metalac és az Energoprojekt nevű cégekről van szó.

A szójatermékeket előállító Sojaprotein piaci értéke jelenleg valamivel 50 millió euró fölött van, a múlt évi forgalmát pedig 220 millió euróra becsülik. Szerbiában monopolhelyzetet élvez, kiváló alapanyag-ellátó rendszere van, s a nyugat-balkáni térségben az egyetlen szójababfejdolgozó. Tulajdonosai között intézményi befektetők, több mint 75 százalékban pedig független részvénytulajdonosok találhatók.

A Galenika Fitoformacija a mezőgazdaság számára vegyi anyagokat előállító közepes méretű vállalat, amely szilárd üzleti kapcsolatot tart fenn az üzletág néhány vezető cégével. Ahhoz, hogy korszerűsítsék, s termékeit - megfelelő regisztrálás után - az EU-ba is szállíthassa, jelentős befektetésre van szükség, ami vagy stratégiai partnerséggel, vagy valamely nagy nemzetközi cégnek történő továbbadással biztosítható.

A Metalac háztartási eszközök, főleg konyhai edények gyártásával foglalkozik, s Európa legjobb minőségű árút produkáló ilyen jellegű cégei között van. Termékeit elsősorban Oroszországba és a volt jugoszláv államokba exportálja. Pár éve - nem tudni, mennyiért - felvásárolta a Szervosztal nevű, hasonló profilú orosz céget. A piacon 18 millió euróra tartják, tavalyi forgalma pedig 65 millió euró volt. Potenciális vevője nehézségekkel számolhat amiatt, hogy a cég részvényeinek 40 százaléka az alkalmazottak és a vállalatvezetés birtokában van.

Az Energoprojekt a legnagyobb építővállalat Szerbiában, igen ismert külföldön, s több nemzetközi vállalkozásban is részt vesz. Bevételeinek majdnem a fele Afrikából, Ázsiából, a Közel-Keletről és Dél-Amerikából származik. Az államnak 30 százalékos tulajdonrésze van benne, amelyen már évek óta igyekszik túladni.

A céget a tőzsdén 58 millió euró értékben jegyzik, s aki a 30 százalékos állami tulajdonrészt megszerzi, annak jó esélye van az ellenőrző pakett elnyerésére is, mivel 50 százaléknyi tulajdoni hányad számos intézményi befektetőé, s azok szintén meg akarnak válni részvényeiktől - mondják az Erste Csoport szakértői.