Recesszióba süllyedhet a horvát gazdaság

Vágólapra másolva!
Egy évtized óta először csökkenhet az idén a horvát bruttó  hazai termék (GDP), az államháztartási hiány vártnál nagyobb bővülése mellett - állapította meg a Reuters, negyedéves felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a globális gazdasági válság jelentős hatással lesz a horvát gazdaságra, amelynek nagy államadóssággal, csökkenő exporttal, valamint magas állami költekezéssel kell megküzdenie.

A legtöbb elemző szerint azonban az állam a Nemzetközi Valutalap segítsége nélkül is megoldhatja a problémákat, amennyiben a kormány időben cselekszik és csökkenti a kiadásokat. A kormány ezzel szemben nem tervezi a költségvetés átalakítását az elkövetkező hónapokban, és továbbra is 2 százalék körüli GDP növekedést vár, az elemzők által jósolt 0,5 százalékos csökkenéssel szemben.

A Reuters felmérése emlékeztet: a horvát kormány a szakszervezetek nyomására 6 százalékkal növelte a közszféra dolgozóinak bérét decemberben Az elemzők 2,2 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiányt várnak 2009-re.

Az állami költségek csökkentése mellett az elemzők szerint fontos lehet a horvát valuta, a kuna árfolyam-stabilitásának biztosítása is, mivel az elmúlt hónapban jelentős nyomásnak volt kitéve.