Márciusban erősebb lehet a forint

Vágólapra másolva!
Az euró árfolyama szerdán, kora délután a nemzetközi piacokról érkező rossz hírek miatt 280 forint fölé került. Később azonban javított helyzetén a magyar deviza, fokozatosan erősödött, csütörtök reggel 277-278 forinton jegyezték az eurót a nemzetközi piacokon. A Raiffeisen elemzése szerint nem kizárt, hogy az euró a következő napokban, hetekben ismét bőven 280 forint fölé kerül, de arra kevés esély látnak a szakértők, hogy ezen a szinten stabilizálódna a kurzus. A jelenlegi kilátások alapján készített prognózis szerint az euró árfolyama márciusra 265 forintra csökken, a svájci frank kurzusa pedig a mostani 190 forintos szintekről 179 forint közelébe süllyed.
Vágólapra másolva!

Ledolgozta szerdán összeszedett hátrányát a forint. Az európai fizetőeszköz árfolyama egészen 282 forintig menetelt a nemzetközi és a régióból érkező rossz hírek miatt, később azonban erősödött a magyar deviza, így csütörtök reggel 277-278 forinton jegyezték az eurót a nemzetközi piacokon.

A forint árfolyamát befolyásoló tényezők az első negyedévben nem javulnak, ezért a következő hónapokban nyomás alatt maradhat a forint - derül ki a Raiffeisen elemzéséből.

A bank szaértői szerint elképzelhető, hogy az euró árfolyama az októberben elért 286 forintos rekordot meghaladó szintet is érinteni fogja a következő időszakban, mindazonáltal nem valószínű, hogy a kurzus tartósan 280 forint feletti szinteken marad.

Széles sávban ingadozhat az euró

Az árfolyam várhatóan jelentős mozgásokkal 260 és a 280 forintos széles sávban töltheti a következő heteket. Az elemzők egyébként arra számítanak, hogy a forintgyengülés ellenére a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfőn esedékes kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal csökenti az alapkamatot. A jegybankárok kivárása ugyanis bizonytalanságot tükrözne - teszik hozzá.

A svájci frank árfolyama kapcsán az elemzés rámutat, hogy az alpesi ország fizetőeszköze negatív piaci hangulatban két és félhavi csúcsra erősödött az euróval szemben az elmúlt héten, a dollárhoz viszonyítva azonban veszített az értékéből az elmúlt héten.

A kurzus alakulásával kapcsolatos kérdésekre választ adhat az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése: egy 50 bázispontosnál nagyobb mértékű kamatvágás, illetve a döntést követő további monetáris lazításra utaló kommentár az euró további értékvesztését eredményezheti. Ellenkező esetben az euró erősödhet a frankkal szemben. A Raiffeisen szakértői úgy vélik, a következő hetekben a mostani szintekhez hasonlóan erős maradhat a svájci frank az euróval szemben: egyrészt a frank és az euró közötti kamatolló további szűkülése miatt; másrészt pedig a jelenlegi recessziós környezetben a frank menekülővaluta szerepe továbbra is érvényesülhet. (Ennek ellentmond, hogy a dollárral szemben gyengült a frank.)

Célárfolyamok

A prognózisban szereplő - jelenlegi piaci helyzet alapján megállapított - célárfolyamok alapján márciusra a magyar deviza erősödhet az euróval és a svájci frankkal szemben. Az euró jegyzése a jelenlegi 276-282 forint közeli szintről 265 forintra ereszkedhet, a frank kurzusa pedig 10 forinttal - vagyis a mostani 189 forintról - 179 forintra gyengülhet.

A hosszabb távra vonatkozó előrejelzések is forint euróval szembeni gyengülését valószínűsítik: szeptemberben 260 forint körül lehet a kurzus, a svájci frank ekkor várhatóan 173 forint környékén jár majd. A napokban 210 forint körül jegyzett dollár esetében komolyabb visszaesést valószínűsít az elemzés, márciusra ugyanis 203, szeptemberre pedig 180 forint körüli kurzust jósolnak a szakértők.