Pályázatot írt ki a GySEV vasútvonala felújítására

Vágólapra másolva!
A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. közbeszerzést írt ki a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítéséhez kapcsolódó független mérnöki feladatok ellátására.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Értesítő hétfői számában megjelent felhívás szerint az ajánlatot 2009. február 27-ig kell megtenni. Az ajánlattevőnek a tervezési és építési munkák műszaki ellenőrzését, továbbá a tervellenőrzést kell vállalnia.

A kormány nemrégiben döntött a 48 milliárd forint összköltségű Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal megújítása nagyprojektről, amelyet megküldött az Európai Bizottságnak jóváhagyásra.

Az említett szakasz pályarekonstrukciója után 120 kilométer/óra sebességgel közlekedhetnek a vonatok, a jelenlegi 80 kilométer/óra helyett. A projekt keretében korszerű elektromos motorvonatok beszerzésére lesz lehetőség, villamosítják és korszerű berendezéssel látják el a Szombathely-Szentgotthárd szakaszt. Sopronban és Szombathelyen vasúti aluljárók és felüljárók épülnek. 2011-re elkészülhet a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése, miután a kormány elfogadta az erről szóló előterjesztést. A tervek szerint a beruházást nagyrészt az EU Kohéziós Alapja finanszírozza majd.

A GYSEV Zrt. korábbi tájékoztatása szerint 2007 tavaszán kezdték el a nagyjából 50 milliárd forint értékű beruházás előkészítését. A vasúttársaság összesen 2600 oldalnyi dokumentációt és 9 köbméternyi tervet nyújtott be a pályázathoz. A projekt nagyságrendjét jellemzi, hogy összesen mintegy 10 ezer munkaórát vett igénybe a dokumentum előkészítése - közölte a társaság. A cég eddig nagyjából 170 millió forintot költött előkészítő tanulmányokra és egyéb előkészítő feladatokra. Az előkészítő szakasz a tervek szerint jövő tavasszal zárul.