Óriási hiány a Deutsche Opernél

Vágólapra másolva!
Amit napok óta rebesgettek Berlinben, csütörtökre bizonyossá vált: a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint nyakig süllyedt a deficitbe a német főváros egyik legtekintélyesebb operaháza, a Deutsche Oper.
Vágólapra másolva!

Kirsten Harms, az operaház vezetője az egyik legolvasottabb lapnak nyilatkozva elismerte, hogy a 2008-as deficit meghaladja a 800 ezer eurót (220 millió forintot). Ráadásul nem rejtette véka alá azt sem, hogy az idei esztendő még szomorúbb hírrel kezdődött, a főszponzor Volkswagen ugyanis közölte: az operaház idén semmi esetre sem számíthat a korábban beígért 1 millió eurós szponzori támogatásra. A Volkswagennek amúgy nem az operával gyűlt meg a baja, csak a jelenlegi gazdasági válság az ország egyik legnagyobb autógyárát is sújtja, s megszorításokra kényszeríti.

Nem hozott profitot a telt ház

Harms szerint a tavalyi deficit annak ellenére következett be, hogy a Deutsche Oper 2008-ban rekordszámú közönséget, szám szerint 262 ezer látogatót "könyvelhetett el". A legfőbb okként az operaházi vezető a szövetségi és a tartományi támogatás jelentős csökkenését említette.

Kiderült ugyanakkor az is, hogy az opera az elmúlt években elmaradt bizonyos, az alkalmazottak utáni társadalombiztosítási befizetésekkel, s az összeg törlesztését is tavaly kellett megkezdenie. A működési költségek ugyanakkor rendkívül megemelkedtek, s azok jelentős részét alig tudták - a jövőben pedig még kevésbé tudják - fizetni.

Megnyirbálják a repertoárt

Az ideiglenes "megoldást" egyelőre a repertoár megnyirbálása jelenti, több tervezett premiert már töröltek, köztük a Fideliót. Hosszabb távon azonban a házat csak a támogatás növelése mentheti meg.

Minderről állítólag már tárgyalások kezdődtek Klaus Wowereittel, a német főváros kormányzó polgármesterével - egyben kulturális életének legfőbb felelősével - , aki eddig meglehetősen könyörtelennek mutatkozott. Az igazgatónő ugyanakkor nem titkolta: ha a dolgok így mennek tovább, leköszön az intendánsi tisztségről.

Azt csak úgy mellékesen, de meglehetősen sértődötten tette hozzá: nem érti, hogy Berlin másik nagy operaháza, a Staatsoper miért kaphatott nagyobb támogatást. A Komische Oper egyébként még a Deutsche Opernél is kevesebbet kapott. Ők azonban egyelőre még nem panaszkodtak.