Obama tervétől drágultak a részvények

Vágólapra másolva!
Nyereségen, közel napi csúcson álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt négy órával. Közép-európai idő szerint 18 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 42,42 pont emelkedéssel 1547,32 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8295,00 ponton állt 120,27 pont növekedéssel.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint az emelkedés annak a derűlátó hangulatnak köszönhető, amit az a várakozás idézett elő, hogy az új amerikai kormányzat gyors lépéseket tesz a nagybeteg bankszektor megsegítésére, és a törvényhozók készen állnak a gazdaságélénkítő csomag megszavazására.

A szerdai nap során nagy érdeklődés övezi a Fed kétnapos tanácskozását követő kamatdöntését, valamint a döntéssel együtt nyilvánosságra kerülő nyilatkozatot. Ennek tartalmából, szóhasználatából - esetleg éppen a hiányzó elemekből - a befektetők következetni próbálnak az elkövetkező időszak politikájára; olyan jelzésekre "vadásznak", amelyek a hitelválság elleni küzdelem nem hagyományos módszereire utalnak. A Fed várhatóan 20.15-kor ismerteti kamatdöntését.

Szerdán erősödtek a bankszektor részvényei, miután a Bloomberg azt közölte, hogy szövetségi betétbiztosítási vállalat átvenni készül egy "rossz bank" ellenőrzését, hogy azután ennek révén legyen képes "kiszívni a piacról a pénzintézetek mérgezett eszközeit".

A képviselőház várhatóan még szerdán szavaz Barack Obama amerikai elnök 825 milliárd dolláros csomagjáról, amelynek célja az amerikai gazdaság leépülésének a megállítása; a republikánusok többsége ellenzi ugyan a tervet, de a demokraták bíznak abban, hogy elegendő szavazat lesz a tervezet elfogadásához.

Jó eredmények is javították a tőzsdei hangulatot

A hangulat javulását segítette néhány, a vártnál kedvezőbb negyedéves eredmény is: a Yahoo Inc. drágult, mert a negyedéves eredménye meghaladta az elemzők előzetes számításait.

Gyengült ugyanakkor a General Electric Co., miután a Moody's Investors Service bejelentette: vizsgálat alá veszi a társaság "AAA" hitelbesorolását. A vizsgálat eredménye a hitelfelvételt megnehezítő és a hiteleket megdrágító leminősítés lehet.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi jegyzése 31 cent csökkenéssel 41,27 dolláron volt a tőzsdezárás előtt négy órával.

Közép-európai idő szerint röviddel 18 óra előtt New Yorkban az euró 1,3226 dollárra erősödött a kedd késő esti 1,3160 dollárról (+0,50 százalék). A dollár 89,84 jenre emelkedett az előző napi 88,93 jenről (+1,02 százalék). Az euró 285,86 forintot ért az egy nappal korábbi 286,45 forint után (-0,21 százalék). A dollár 216,11 forinton volt a keddi 216,82 forintot követően (-0,33 százalék).