Nyereséges volt az állam harmadik negyedéve

Vágólapra másolva!
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a GDP 2,7 százalékát, 765 milliárd forintot tett ki a 2008 harmadik negyedévével záruló egy évben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn a nemzetgazdaság pénzügyi számláinak 2008. III. negyedévi adatai alapján.
Vágólapra másolva!

A jegybank tájékoztatása szerint az államháztartás hiánya az utolsó négy negyedév GDP-jének 65,6 százalékát, 17 293 milliárdot tett ki a 2008 szeptemberével záruló egy évben.

Az MNB hangsúlyozza: 2008 harmadik negyedévében az államháztartás bevételei meghaladták a kiadásokat, így a központi finanszírozási képesség a negyedéves GDP 0,3 százalékát, 19 milliárd forintot ért el.

A központi kormányzat - 47 milliárd forintos - finanszírozási igényét elsősorban az MNB-nél tartott betéteinek csökkentésével fedezte 2008 június-szeptemberben. A helyi önkormányzatok 63 milliárd forintos finanszírozási képessége elsősorban a hitelintézeti betéteik növekedésében jelent meg.

A társadalombiztosítási alapok 3 milliárd forintos finanszírozási képessége nem volt jelentős, és pénzügyi eszközeik és kötelezettségeik sem változtak érdemben.