Nőtt az infláció, csökkent a vásárlóerő Ausztriában

Vágólapra másolva!
A kilencvenes évek eleje óta nem volt olyan gyors ütemű a drágulás Ausztriában, mint tavaly: a statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint 2008-ban éves átlagban 3,2 százalékkal mentek fel az árak.
Vágólapra másolva!

A rágulás alakulása érdekes ívet futott be az év során. Míg az első hónapokban három százalék körül mozgott az infláció, május és szeptember között alaposan meglódult, és elérte a 3,7-3,9 százalékos szintet. A pénzügyi-gazdaság válság begyűrözése nyomán az év végére zuhanni kezdett a drágulás üteme, és decemberben már csak 1,3 százalékot tett ki.

Az árszint gyors emelkedését főleg az üzemanyag-, az élelmiszer- és az energiaárak megugrása okozta. Például az üzemanyagok éves összesítésben 16 százalékkal, az élelmiszerek 6,3 százalékkal kerültek többe.

A RegioData Research piackutató tanulmánya szerint a magas infláció és a gazdasági visszaesés negatívan hatott tavaly a vásárlóerő állapotára, jószerivel "elvitte" annak gyarapodását. A konjunkturális válság fényében az intézet a vásárlóerő reálértékének némi apadását prognosztizálja az idénre, ám megítélése szerint a csökkenés nem lesz sem nagy mértékű, sem tartós. 2010-ben már egy százalékkal emelkedhet a mutató.