"Nem tennék egy fityinget se Britanniába"

Vágólapra másolva!
Rekordmélységre esett az angol font árfolyama a jennel szemben és a dollárral szemben elérte az 1,40-es szintet, amelyre 2001 óta nem volt példa. Az ok a második brit bankmentésben keresendő, amely a pénzügyi válság elmélyülésének rémét festette a piacokra.
Vágólapra másolva!

Az euróval szemben a legnagyobb esést produkálta a font azután, hogy Gordon Brown kormánya 100 milliárd fontos (akkor 142 milliárd dolláros) bankmentést jelentett be, melynek keretében részesedést szerzett a Royal Bank of Scotlandban. A hatást mérsékelte az euró meggyengülése, amelyet a közös pénzt használó térség rossz kilátásai okoztak.

A piac nem látja a fényt az alagút végén, csak abban biztos, hogy elszabadul a költségvetési hiány. A brit kormány bankstabilizáló csomagja tartalmazott egy 50 milliárd fontos feltőkésítési programot és egy 250 milliárd fontos hitelforrást. Ezáltal a brit költségvetés hiánya az előzetesen tervezettnél magasabb lesz.

"Azt tanácsolnám, hogy adjon el minden font-sterlinget, amije csak van!" - mondta Jim Rogers, egy szingapúri pénzügyi intézet elnöke. "Vége. Útálom ezt kimondani, de nem tennék egy fityinget se az Egyesült Királyságba." Az elnök pontosan megjósolta az árupiaci ralit 1999-ben.

A font mind a 16 jelentős fizetőeszközzel szemben gyengült arra a hírre, hogy decemberben esett az infláció annyira, hogy nagyobb teret engedjen a jegybanknak alapkamatát csökkenteni. A brit fogyasztói árak 3,1 százalékkal emelkedtek egy év alatt és a brit gazdaság 17 év óta először recesszióba került.

"Annak felismerése, hogy a bankszektor nagyobb bajban van, mint korábban várták, és a szektor gazdaságban betöltött fontossága jelentős csapást mért a fontra" - mondta Jeremy Stretch, devizakereskedő. A jegybanki alapkamat (1,5 százalékra csökkentették) a bank több évszázados történetének legalacsonyabb szintjén van és feltételezhető, hogy február 5-én 1 százalékra viszik le - írja a Bloomberg.