Izmos bukta New York-ban

Vágólapra másolva!
Minden vezető index nagyot esett szerdán a tengerentúlon, a zuhanás mögött vállalati profitfigyelmeztetések, illetve munkanélküliségi adatokra vonatkozó kedvezőtlen várakozások állnak.
Vágólapra másolva!

Jókorát estek a vezető amerikai tőzsdei mutatók, még leginkább a Dow Jones ipari index (DJIA) úszta meg a maga 2,72 százalékos buktájával. A zuhanást az Alcoa 10,1 és az Intel 6 százalékos zsugorodással vezette. A Nasdaq Composite 3,2, a Standard & Poor's 500 index pedig 3 százalékot veszített zárásra.

A szakértők a csökkenést részben az Intel tavalyi utolsó negyedévére vonatkozó, egyszer már visszafogott és most tovább rontott bevételi várakozásaival, valamint azzal indokolták, hogy a Dow alakításában is részes Alcoa az alumíniumtermelés csökkentése miatt 15 ezer munkahely megszüntetését, tőkekiadásainak megfelezését és négy üzletágának eladását tervezi.

Nagy a bizonytalanság a munkanélküliség alakulása kapcsán. Szerdán közölt adat szerint a magángazdaságban 693 ezer munkahely szűnt meg decemberben az Egyesült Államokban. Ez jóval meghaladta a szakértői várakozásokat és felülmúlta a novemberi 476 ezer fős elbocsátást. A decemberi munkanélküliségi adatot pénteken délután hozzák nyilvánosságra.

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök, Barack Obama az ötvenes évek óta legnagyobb infrastrukturális beruházásokat és jelentős adócsökkentést ígér. A szakértők szerint azonban egyelőre bizonytalan, ezen intézkedések hatásai milyen gyorsan jelennek meg a vállalati eredményekben.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3620 dollárra erősödött a kedd késő esti 1,3528 dollárról (+0,68 százalék). A dollár 92,52 jenre gyengült az előző napi 93,66 jenről (-1,22 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, januári határidőre 24,30 dollárral 841,10 dollárra esett.