Nagyobb visszaesés jöhet az EB által jósoltnál

Vágólapra másolva!
Lefelé mutató kockázatokat tartalmaz az Európai Bizottság hétfőn kiadott 2009. évi 1,6 százalékos GDP visszaesést jelző magyarországi prognózisa, amely arra épül hogy idén 1,8 százalékkal csökken az Európai Unió gazdasága, az eurót használó országoké pedig átlagosan 1,9 százalékkal - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Magyarországon idén 1,6 százalékos GDP esést jósol Brüsszel, míg jövőre kerek egy százalékos növekedést. Az infláció 2,8 százalék, az államháztartás GDP-hez mért deficitje idén 2,8 százalékos lesz az előrejelzés szerint. Feltehetően a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa ennél borúlátóbb lesz - véli a magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrás.

Noha az EU tagországok az általuk elkészített makrogazdasági előrejelzéseknél kiindulásként a brüsszeli prognózisokra alapoznak, most úgy tűnik, hogy fel kell készülni egy rosszabb helyzetre is.

Amíg például az őszi német előrejelzés 1,3 százalékos importbővülést jelzett, az új adat mínusz 2,4 százalék. Olaszország esetében a korábbi zéró importnövekedési adat mínusz 4,3 százalékra romlott, az új francia import előrejelzés plusz 1,4 százalék, a korábbi 8 százalék után.

Romlanak az előrejlzések, de a költségvetés nincs veszélyben

A magyar kormány a legnagyobb exportpiacainkon várható kereslet visszaesést érzékelve, már a decemberben Brüsszelbe küldött konvergenciaprogram alternatív forgatókönyvében 2009-re 1,6 százalékos GDP visszaesést rögzített (miközben a költségvetési törvény még 0,9 százalékos visszaesést tartalmazott). Emellett 3,0 százalékos átlagos inflációt (a költségvetés 4,5 százalékos inflációval számolt), és GDP arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiányt (a költségvetési törvény 2,6 százalékot tartalmaz) pognosztizált.

Pótköltségvetésre nem lesz szükség - állítja a kormányzati forrás, hiszen a "hüvelykujj" szabály szerint egy százalékos GDP visszaesés az adóbevételeket 0,4 százalékkal csökkenti. A kormánynak akkor kell beszámolót készítenie a helyzetről a parlamentnek, ha a költségvetés adóbevételei a törvényben foglaltnál 2,5 százalékkal kisebbek, s akkor kell pótköltségvetést benyújtania, ha a bevételkiesés meghaladja a törvényben foglalt összeg 5 százalékát - idézte fel a kormányzati forrás a szabályt.