Ezerötszáz hamis bankjegyet talált az MNB

Vágólapra másolva!
A múlt év utolsó három hónapjában több mint 1500 hamis bankjegyet találtak a forgalomban az MNB szakértői. A hamis forintbankjegyek adták az utánzatok kéthamradát, a fennmaradó részt pedig különböző valutahamisítványok adták.
Vágólapra másolva!

A múlt év utolsó három hónapjában 1021 esetben összesen 1088 forgalomban lefoglalt hamis forintbankjegyet találtak. Ez azt jelzi, hogy az előző negyedévhez képest szerény mértékben nőtt a hamisítások száma.

A növekedés ellenére a régi típusú, kevésbé védett 1000 forintosok forgalomból 2007 szeptemberében történt kivonása óta továbbra is kedvező szinten alakult - derül ki a Magyar Nemzeti Bank negyedéves jelentéséből.

Forinthamisítások alakulása (Forrás: MNB)

Forrás: [origo]

Nyomdai eljárással a forintbankjegyeket továbbra sem hamisítják, az összes vizsgált hamisítványt valamely irodai sokszorosító eszközzel - színes fénymásolóval, nyomtatóval - állították elo. Az MNB szakértői rámutatnak, a hamisítás minőségi és mennyiségi jellemzoi a készpénzforgalom biztonságát nem zavarják.

A valutahamisítások terén sincs komolyabb gond, az esetek száma és a lefoglalt mennyiség továbbra sem jelentős. A szóban forgó három hónapos időszakban az MNB szakemberi 445 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak. Ezen belül a hamis euróbankjegyek előfordulása a korábbi idoszakhoz hasonlóan alakult, összesen 283 darab utánzatot foglaltak le.