Lendületesen törlesztettek a cégek

Vágólapra másolva!
A nem pénzügyi vállalatok és a háztartások összesített, szezonálisan kiigazított hiteltranzakciói decemberben hosszú hónapok óta először nettó szinten hiteltörlesztést mutattak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.    
Vágólapra másolva!

A nem pénzügyi vállalatok a szezonálisan igazított adatok szerint decemberben 133,9 milliárd forint hitelt fizettek vissza, míg devizahitel-felvétel 7,6 milliárd forintra rúgott. A háztartások ezzel szemben csupán 18,2 milliárd forint nettó hitelt törlesztettek, ugyanakkor a novemberi nagyságrendhez hasonlóan 44,1 milliárd forint értékben vettek fel devizahiteleket.

Decemberben a nem pénzügyi vállalatok esetében 34,9 milliárd forinttal csökkent, míg a háztartásoknál 292,3 milliárd forinttal nőtt a szezonálisan nem igazított együttes hitelállomány. A két szektor együttes állományváltozásából az átértékelődés (árfolyamváltozás) és egyéb változások a nem pénzügyi vállalatoknál 106 milliárd forintos, a háztartásoknál 262,7 milliárd forintos növekedést okoztak. A tranzakciókból adódó változás a két szektornál ellentétes irányú volt, ezen a címen a nem pénzügyi vállalatoknál 140,9 milliárd forintos csökkenés, míg a háztartásoknál 29,6 milliárd forint növekmény mutatkozott. A nem pénzügyi vállalatok hitelállományában a forint- illetve devizahitel részaránya 42,2, illetve 57,8 százalék volt, a devizahitelek súlya kissé nőtt.

A háztartások hitelállományán belül is változtak az arányok, a forinthitel súlya 33,3 százalékra csökkent, a devizahitele pedig 66,7 százalékra növekedett. A nem pénzügyi vállalatok és a háztartások összesített, szezonálisan igazított betét-tranzakciói decemberben az előző havit 13,4 milliárd forinttal meghaladó nettó betételhelyezést eredményeztek. A nem pénzügyi vállalatok esetében a forinttranzakciók az előző havihoz hasonló összegű, 23,4 milliárd forint nettó betételhelyezést, a deviza esetében 50,8 milliárd forint nettó betétkivonást mutattak. A háztartások forinttranzakcióinál 162,9 milliárd forint nettó betételhelyezés történt. A deviza esetében háromhavi nettó betétkivonást követően újra nettó betételhelyezés történt, 19,2 milliárd forint összegben.