Alig vásárolnak cigit a franciák

Vágólapra másolva!
A dohányzási tilalom és a magas árak miatt minden korábbinál kevesebb cigaretta kelt el tavaly Franciaországban.
Vágólapra másolva!

A múlt évben összesen 54,4 milliárd szál cigarettát adtak el a Gitanes és a Gauloises hazájában. Ez 2,3 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben, és nagyjából 30 milliárd szállal kevesebb, mint tíz évvel korábban, amikor közel 85 milliárd szálra rúgott az éves forgalom. "Még soha nem volt ennyire gyenge a francia piac" - áll a British American Tobacco (BAT) közleményében.

A világ második legnagyobb dohányipari cége szerint a forgalom főként a tavaly kiterjesztett dohányzási tilalom és a magas árak miatt esett vissza. Tavaly 5,30 euró (1425 forint) volt a cigaretta dobozonkénti átlagos ára. Ez majdnem kétszer annyi, mint egy évtizeddel korábban, amikor átlagosan 2,96 euróba került egy doboz cigaretta.

A 2004-ben, Írországgal kezdődő európai dohányzásellenes hadjárat 2007 februárjában ért Franciaországba. Azóta tilos rágyújtani a munkahelyeken, az iskolákban, repülőtéren, pályaudvaron és minden egyéb zárt és fedett nyilvános helyen, kivéve a vendéglátóipari egységeket. A tilalmat tavaly január elsejével tovább szigorították, azóta egyetlen francia bisztróban, sörözőben, kávéházban, vendéglőben, szállodában, kaszinóban és éjszakai klubban sem szabad rágyújtani. A tilalom sokak szerint jelentős fordulat a francia civilizáció történetében, hiszen a cigarettázás legalább annyira beleivódott a kávéházi és a bisztrókultúrába, mint a parfümmel keveredő kék füst a jeles intézmények falaiba.

A forgalom csökkenéséről szóló adatok ugyanakkor nem árulnak el mindent a fogyasztás alakulásáról, mert sok francia szívesebben vásárol külföldön. "Amikor felmegy a cigaretta ára, sokan azonnal elindulnak a határ felé, mert külföldön olcsóbban jutnak hozzá" - mondta Yves Trevilly, a BAT franciaországi vállalatának intézményi kapcsolatokért felelős vezetője. Szerinte a Franciaországban elszívott cigaretták közel egynegyede külföldről származik, jellemzően Belgiumból, vagy Luxemburgból, vagy Spanyolországból.