Óriási tőzsdei csalás Londonban

Vágólapra másolva!
Hat embert tartóztattak le Spanyolországban egy 420 millió fontos csalás gyanújával. Az ügylet egy, a  londoni tőzsdén jegyzett céghez kötődik.
Vágólapra másolva!

A Langbar nevű, a londoni értéktőzsde Alternative Investment Market szekciójában jegyzett cégnél tőzsdei csalás miatt vizsgálódnak - erősítette meg a BBC értesülését a London Stock Exchange. Az ügyben a spanyol rendőrség hat embert tartóztatott le Madridban, Barcelonában és a délkelet-spanyolországi Elchében, köztük van a fő gyanúsított is.

A súlyos csalások kivizsgálásával foglalkozó brit hivatal (Serious Fraud Office) szerint a Langbar nevű társaság 2003 és 2005 között követte el a 420 millió fontra rúgó csalást - ekkor kezdett el vizsgálódni a hivatal. A három spanyol városban tartott házkutatások során számítógépeket és dokumentumokat foglalt le a rendőrség.

A BBC úgy tudja, a hat személyt azzal gyanúsítják, hogy hamis hírek terjesztésével mesterségesen felverték a Langbar részvényeinek árát. A cég papírjait 300 millió dolláros összértékben vezették be a tőzsdére, és később, a híresztelések hatására kialakuló érdeklődés nyomán 600 millió értékben értékesítettek részvényeket.

A spanyol rendőrség közleménye megerősíti, hogy a gyanúsítottak komplex tőzsdei műveletek és hamis tájákoztatás segítségével megdrágított részvények eladásából tettek szert haszonra.