Már Kínából is menekül a forró tőke

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint úgy tűnik, hogy véget ért a kínai devizatartalékok látványos növekedésének időszaka, és a spekulatív "forró pénzek" már elkezdtek kiáramlani a kínai gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Hivatalos kínai adatok szerint a tavalyi utolsó negyedévben a kínai devizakészlet 40,4 milliárd dollárral 1946 milliárd dollárra emelkedett. A növekedés mértéke azonban jóval elmaradt az időszakban mért teljes kereskedelmi többlettől és a közvetlen külföldi tőkebefektetések értékétől, ami a rövid távú tőkék jelentős kiáramlására utal.

Mivel Kínának továbbra is nagy kereskedelmi többletei vannak, a központi tartalék elérheti a kétezer milliárd dollárt az idén, de a Financial Times által pénteken idézett közgazdászok szerint a robbanásszerű növekedés időszaka véget ért, és a kínai devizakészletek akár csökkenésnek is indulhatnak.

Az egyik elemző becslése szerint a tavalyi negyedik negyedben havonta 45-70 milliárd dollár közötti rövid távú befektetői tőkét vonhattak ki a kínai gazdaságból.

A londoni üzleti napilap szerint mivel az amerikai költségvetési hiány az idén akár a kétezer milliárd dollárt is elérheti, és Kína az amerikai kincstárjegy legnagyobb külföldi vásárlója, az amerikai piacok "figyelni fogják" Kína devizatartalékának - a világ legnagyobb állami devizakészletének - változásait.

A tartalékok lassabb növekedése vagy csökkenése azt jelenti, hogy Kínának kevesebb pénze lesz az idén új dolláreszközök vásárlására, ez azonban nem jelenti feltétlenül az amerikai kincstárjegy keresletének csökkenését. Ugyanis ha folytatódik a nagyarányú tőkekiáramlás Kínából, a kivont pénzek egy része valószínűleg éppen az amerikai államadósságba megy át, tekintve a tőkepiacokon jelenleg honos kockázatkerülési hajlamot, áll az elemzésben.

A kínai tartalékokat az is apaszthatja, ha a kínai kereskedelmi többlet esetleg meredeken csökkenne. A pekingi egyetem pénzügy-professzora, Michael Pettis szerint azonban ennek is lenne kedvező oldala: az alacsonyabb kínai kereskedelmi többlet nagyobb amerikai magánszektorbeli megtakarításokra utalna, és ezek a hazai kötvénypiacra áramolhatnának.