Lengyelország is atomerőműveket akar

Vágólapra másolva!
Lengyelország 2020-ra áramszükséglete 15 százalékát atomenergiából akarja fedezni, - mondta a lengyel gazdasági miniszterhelyettes, Joanna Strzelec-Lobodzinska pénteken a lengyel PAP hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Ennek ellenére még akkor is széntüzelésű erőművekben fogják termelni az áram 50-60 százalékát, tette hozzá. A lengyel miniszterelnök korábban, kedden bejelentette, hogy felülvizsgálják az ország 2030-ig szóló energiastratégiáját, és 2020-ig egy vagy két atomerőmű megépítését tervezik.

Lengyelországnak egyelőre nincs atomerőműve. Gdansktól 50 kilométerre északnyugatra, Zarnowiecben 1982-ben megkezdődött az első lengyel atomerőmű építése 1600 megawatt kapacitásra, de a munka azóta sem fejeződött be, annál is kevésbé, mert a lengyel kormány 1990-ben, félig kész állapotban leállította az építkezést, miután egy helyi népszavazáson az atomerőmű ellenzői 86 százalékos többséggel győztek. Korábban volt elképzelés másik atomerőmű építésére is Lengyelország nyugati részén, a Warta folyó mentén, ez azonban sohasem jutott túl a tervezés szakaszán.

Lengyelország elsődleges energiaforrásai között 58 százalékkal szerepelnek jelenleg a szilárd tüzelőanyagok - 1990-ben 75 százalékos volt az arányuk -, 24 százalékkal a kőolaj, 13 százalékkal a földgáz és 5 százalékkal a megújítható energiahordozók. A túlnyomórészt Oroszországból importált földgáz felhasználása 1990 óta több mint 30 százalékkal nőtt.

Az elsődleges energiaforrások közül a hazai termelésű szén a teljes energiaszükséglet 88 százalékát fedezi, a hazai termelésű olaj a 2 százalékát, a hazai földgáz az 5 százalékát és a hazai termelésű megújítható források is az 5 százalékát. Lengyelország kizárólag olajat és földgázt importál az elsődleges energiaforrások közül.

Lengyelország dilemmája az, hogy nem szeretné feladni viszonylag nagy függetlenségét energiaügyben, aminek a hazai szén az alapja. Az energiaimporttól való függősége körülbelül 15 százalékos, ez az egyik legkisebb az EU-ban. Az EU energiaimport-függőségi átlaga 50 százalékos. Csakhogy a szén felhasználása a növekvő energiaszükséglet és a nagy környezetszennyezés miatt újabban mind kényesebb problémává válik. Ebből jelenthet valamely kiutat, ha sikerül megváltoztatni a közfelfogást az atomerőművek hasznosságáról.