Korlátoznák a banki hitelek egyoldalú módosítását

Vágólapra másolva!
Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a bankokra a lakossági hitelszerződések egyoldalú módosításakor, ha a parlament elfogadja az erről benyújtott törvényjavaslatot. Egyebek között egyenként kell tájékoztatni az ügyfeleket, akik ezután ingyenesen felmondhatják a szerződést.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi intézmények a jövőben nem módosíthatnák tetszés szerint, az ügyfelek számára kedvezőtlenül a lakossági kölcsönszerződéseket és a fogyasztókkal kötött pénzügyi lízingszerződéseket a parlamentnek nemrég benyújtott törvényjavaslat szerint.

A lakossági hitelszerződés vagy fogyasztóval kötött pénzügyi lízingszerződés esetén kizárólag a kamatot, díjat vagy költséget lehet egyoldalúan - az ügyfél számára kedvezőtlenül - módosítani abban az esetben, ha a szerződés ezt a módosítandó költségelemre hatással lévő - a szerződésben egyértelműen, konkrétan meghatározott - feltételek megváltozása esetére lehetővé teszi.

Azt, hogy a módosításra a szerződés szerint mód van, a pénzügyi intézménynek kell bizonyítania. Ha a feltételek változása a költségelem csökkentését indokolja, azt is érvényesíteni kell. A javaslat azt is kimondja, hogy új díj bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.

Annak érdekében, hogy az ügyfélnek legyen lehetősége felmérni más pénzügyi szolgáltatók ajánlatait, a módosítást - kivéve a referencia-kamatlábhoz kötött kamat változását - legalább 60 nappal korábban hirdetményben közzé kell tenni.

A módosításról és a törlesztőrészlet ebből adódó változásáról a hatályba lépés előtt 40 nappal közvetlenül (például postai úton) módon is értesíteni kell az ügyfelet. A kamat, díj vagy költség ügyfél számára kedvezőtlen módosítása esetén - a referencia-kamatlábhoz kötött kamat módosítását kivéve - az ügyfél a módosítás hatályba lépése előtt ingyenesen felmondhatja a szerződését.

Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezéseket a törvény hatályba lépése után kötött szerződésekre kell alkalmazni.