Korrigált a negatív rekord után a forint

Vágólapra másolva!
Újabb negatív rekordot állított be a haza deviza 291,20 forintos euró árfolyamon. Ezt kicsi korrekció követte, az eurót 289,60/80 forinton jegyezték pénteken délután négy órakor a budapesti bankközi kereskedelemben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az újabb zuhanással a forint lett Közép-Európa "legrosszabbul teljesítő" devizája. A Bloomberg szerint 2009-ben a hazai deviza már 8,4 százalékot zuhant. Nem csoda, hogy ilyen gyenge még sosem volt a forint, hiszen ötödik hete folyamatosan emelkedik árfolyam az euróval szemben.l

A forint árfolyamvesztését főként a térséggel szemben romló befektetői hangulat okozza, de erősítette az a híresztelés is, hogy küszöbön áll az ország szuverén adósbesorolásának rontása az egyik nemzetközi hitelminősítő által. A szóban forgó intézet nem kommentálta az értesülést.

A forint árfolyam ingadozását délután azonnal csillapította a miniszterelnök kijelentése, amely szerint a kormány a jegybankkal együttműködve azon dolgozik, hogy a forint értékállóságát biztosítsa és elkerülje a gyors, hektikus árfolyammozgásokat. Kereskedők azonban hozzátették, hogy a 285-290 forintos sávban való mozgást nem tekintik "extrémnek".

A régió minden devizája, valamint a feltörekvő devizák is veszteségeket szenvedtek el a nap folyamán, mindegyikük megszenvedi a kockázatkerülés egyre fokozódó erősödését. Pénteken reggel több mint négyéves mélypontra zuhant a zloty a varsói bankközi devizapiacon, a korona 1,5 százalékot vesztett az euróval szemben, 2007. augusztus óta először átlépve a 28 korona/eurós szintet.

A nemzetközi piacokon az euróval szemben sokat nyert a japán jen - néhány óra alatt az addig 116 jenes árfolyam 113 jenre változott, de a dollár is - az éjszakai 1,30 után péntek délelőtt 1,28 körül alakul az árfolyam. Az EKB péntekre vonatkozóan 1,2795 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát az előző napi 1,2984 dollárral szemben.

A dollárt 225,80/90 forinton jegyezték a csütörtöki 219,00/20 után.Az MNB hivatalos deviza árfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 192,65 forint, 100 japán jen pedig 254,87 forint.