Az SZDSZ kiadáscsökkentést követel

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy ne az adók emelésében, vagy a hiány növelésében gondolkozzon, hanem reformokban, az állami költségek csökkentésében, az adórendszer átalakításában. Ezt Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a párt országos tanácsának ülése közben mondta újságíróknak szombaton Budapesten.
Vágólapra másolva!

"Nem gondolkozunk áfa-emelésben, mert az áfa növelése drágítaná Magyarországon a különféle árucikkeket, és növelné az inflációt" - válaszolta a frakcióvezető arra a kérdésre, hogy az adórendszeren belül milyen átcsoportosításokat tudna támogatni az SZDSZ. Hozzátette: ha nőne az infláció, és nem tartunk lépést egyéb alacsony inflációjú országokkal, az késleltetné az eurozónába való belépésünket.

Nem szabad áfát emelni

Az SZDSZ-nek három javaslata van: az állami költségek csökkentése, a reformok be-, vagy újraindítása, az adórendszerben pedig az egyszerűsítést, a kisadók eltörlését szorgalmazza - mondta Kóka János.

Sokszor felmerült a jövedéki adó emelése, de ha olyan tételt emelünk, amelyet nem tudunk megfelelően ellenőrizni, akkor nő a feketekereskedelem; ha pedig az üzemanyagok adóját növeljük, akkor a versenyképességi kérdések kerülnek előtérbe, és nő az infláció - válaszolta kérdésre Kóka János.

Fáj a kormánynak az elszórt 200 millió

Az MTI azon kérdésére, hogy elhibázottnak tartja-e a 2009-es költségvetést, a frakcióvezető azt mondta: az idei költségvetés megszületését megelőzően az SZDSZ benyújtott egy módosító csomagot, amely 100-150 milliárd forinttal vette volna vissza az állam kiadásait. Kóka János kiemelte: a szocialista kisebbségi kormány ezt a javaslatot visszautasította.

Ezt követő néhány napon belül a kormány olyan döntést hozott, amely 200 milliárd forinttal rövidítette meg a büdzsét; 120 milliárd forintot adott ki a kabinet a közszféra 13. havi bérének kompenzációjára, és 80 milliárd forintot terven felül, az év végi minisztériumi igények fedezésére - mondta Kóka János.

Az SZDSZ a Fidesztől is javaslatokat vár

Javaslatokat várunk a Fidesztől is - ezt már Fodor Gábor közölte, aki szerint nem elég annyit mondani, hogy a kormánynak, vagy a miniszterelnöknek távoznia kell.

Fodor Gábor megerősítette Kóka Jánossal: szerinte is elengedhetetlen a költségvetési kiadási oldalának átvizsgálása, a kiadások csökkentése, az adóreform elindítása, az adóterhek átcsoportosítása. Nem fenntartható az az állapot, hogy kevesen fizetnek sok adót - tette hozzá.

Az SZDSZ ezek miatt is kezdeményezte a költségvetési bizottság rendkívüli ülésének összehívását, amelyre remélhetőleg a parlamenti ülésnap előtt sor is kerül - mondta.

A "kritikus helyzetre való tekintettel" szavazták meg a költségvetést

Kérdésre Fodor Gábor elmondta: az SZDSZ tavaly ősszel megváltoztatta az álláspontját, és úgy döntött, megszavazza a költségvetést a "rendkívül kritikus gazdasági helyzetre való tekintettel", hogy az ország elkerülje az államcsődöt.

Egy másik kérdésre Fodor Gábor annyit mondott: újra át kell gondolni a szociálpolitikát a rászorultsági elv mentén. A kisebb parlamentet és az önkormányzati képviselők számának csökkentését is támogatják.