Kevés a magyar vendég Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Felére csökkent nem egészen egy hónap alatt a magyarországi turisták száma a közép-szlovákiai síközpontokban - írja a pozsonyi Új Szó keddi kiadásában.
Vágólapra másolva!

Az újság szerint a magyar turisták számának ilyen mértékű visszaesése kedvezőtlenül befolyásolhatja a síközpontok gazdasági eredményeit is. Az üdülőközpontok üzemeltetői szerint a Szlovákiába látogató magyar turisták számának csökkenését részben a nemzetközi gazdasági válság, részben a magyar-szlovák viszony megromlása okozta.

Míg régebben a magyarországi látogatók tették ki az összes vendég mintegy 50 százalékát, ma arányuk tíz százalék körül mozog - jelentette ki Roman Staffen, a Donovalyban lévő Park Snow menedzsere.

Sona Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal képviselője úgy véli, hogy a magyarországi látogatók számának csökkenése mögött a gazdasági válság állhat, amelynek egyik következménye, hogy a családok elsősorban üdüléseiken spórolnak. "A magyar látogatók számának növekedésére számítottunk, de a pénzügyi válság felborította ezeket az előrejelzéseket" - mondta Jelínková a pozsonyi SITA hírügynökségnek.

Branislav Velky, a sportcentrum vezetője szerint a kisebb érdeklődés mögött a két ország viszonyának megromlása állhat. "Az egyik fő ok a jelenlegi politikai helyzet. Hasonló szituációban voltunk, amikor Szlovákia és Magyarország között vita támadt Bősről. Akkor is jelentősen kevesebb magyar jött" - mutatott rá a Donovaly sportközpont igazgatója.