Kártérítést ígért a Banco Santander

Vágólapra másolva!
Spanyolország legnagyobb pénzintézete, a Banco Santander 1,38 milliárd euró kártérítést ajánl magánügyfeleinek, hogy megtérítse a Bernard Madoff által okozott kárt - írja a New York Times.
Vágólapra másolva!

A bank az intézményi befektetőkre nem vonatkozó ajánlatot kedden jelentette be, mivel a befektetők keresetet adtak be a spanyol cég ellen a miami bíróságon. A befektetők azzal gyanúsítják a Banco Santandert, hogy nem vizsgálta meg elég tüzetesen Madoff ügyleteit.

A banknak decemberben, azaz Madoff letartóztatásának időpontjában 3 milliárd dollár kockázati tőkéje volt Madoff cégében, ami az összes kereskedelmi bankot tekintve a legnagyobb összeg. Bernard Madoffot december 11-én tartóztatták le, amikor fiainak bevallotta, hogy 50 milliárdos üzlete valójában pilótajáték.

A bank célja jó hírnevének visszaállítása, ezért a károsultaknak a kár mértékében Santander részvényeket adnak el. Ezen a papírok után kétszázalékos éves osztalékbónusz jár. A részvényekkel kereskedni is lehet majd, a banknak pedig 10 év után visszavásárlási joga lesz - mondta a cég szóvivője.

A szóvivő azt is elárulta, hogy a bank hét alaját szűntette meg azért, mert a befektetők kivették a pénzüket belőlük.