Egyszerűbb lehet az adóbevallás

Vágólapra másolva!
Egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb lesz az adózóknak teljesíteni a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket, amennyiben élnek az APEH ajánlatával - áll a hivatal közleményében. Ehhez mindössze annyi kell tenniük, hogy a január 31-ig kipostázott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízzák az hatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatot.
Vágólapra másolva!

A megbízásról szóló nyilatkozatot február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni az APEH-hez. Az állami adóhatóság a személyre szóló bevallási ajánlatot 2009. április 30-áig juttatja el az adózókhoz, akiknek ezután már csak annyi a feladatuk, hogy az adatok egyezőségét átnézve aláírják, és visszaküldjék azt az adóhatóságnak. A visszaküldési határidő 2009. május 20.

Az adózóknak, amennyiben élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitöltenie és az adóhatóság részére 2009. február 16-áig megküldeniük. Az egyszerűsített bevalláshoz szükséges nyilatkozatot a bevallási egységcsomagban, illetve azzal egyidejűleg 2009. január 31-éig küldi meg az adóhatóság az adózók számára. A nyilatkozat egyébként az APEH honlapjáról letölthető és valamennyi ügyfélszolgálati irodában ingyenesen beszerezhető.

Az adózó a bevallási ajánlatban közölt adatokat javíthatja, ha az adatokban eltérést észlel, vagy kiegészítheti, ha például ingatlanértékesítésből is volt jövedelme. Az adózó által javított vagy kiegészített és aláírt ajánlat visszaküldésével ugyancsak teljesíti a magánszemély az adóbevallási kötelezettségét. A nyilatkozatot tartalmazó válaszborítékon az "NY" betűt a feladó adatai alatt fel kell tüntetni.