Hullámzott szerdán a forint árfolyama

Vágólapra másolva!
Hullámzás után valamivel erősebb pozícióban zárt szerdán a forint a bankközi devizapiacon. Budapesten szerda délután fél ötkor 286,20/60 forint volt az euró árfolyama.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi kereskedelemben 286 forint környékén állt a jegyzés az európai nyitás előtt, szerda délelőtt egészen 283,80-ig lengett ki az inga, majd az árfolyam gyorsan elérte a 287,25-ös magasságot, délután megint születtek 285 forint alatti kötések is, innen tért vissza az árfolyam 286 forint fölé.

A hullámzás magyarázatát a kereskedők az euró/dollár árfolyam alakulásával magyarázták: a nemzetközi piacokon több kísérlet is történt az 1,33-as szint áttörésére - ezzel párhozamosan erősödtek mindig a feltörekvő devizák, így a forint is; ám ez végül nem sikerült, szerda délután 1,323 dollárt ért egy euró.

A nemzetközi piacok alapvetően optimisták: főként az ázsiai, európai tőzsdék szárnyaltak - elsősorban a rossz hiteleket egy bankba gyűjteni szándékozó amerikai elképzelés hatására.

A Wall Street már nem volt ennyire lelkes, de felfelé nyitott a Dow is. A kereskedők szerint a közeljövő nagy kérdése lehet, hogyan viselkedik majd a jen, hiszen a japán pénzügyi év zárása miatt jelentős lehet a repatriálás, ami tovább erősítheti a már jelenleg is csúcsokat döntő japán devizát.

A keresztárfolyamok mozgása a dollárt szerda délelőtt egészen 213 forintig gyengítette; az amerikai deviza árfolyama délután 216,05/50 forint volt a keddi 217,70/80 forint után, tehát itt sem volt jelentős a napi változás.

A svájci frankra délután fél 6-kor 188,90 forintért kötöttek üzletet.