Hatodával csökkent a FIAT profitja

Vágólapra másolva!
Az olasz FIAT autógyár adózott eredménye tavaly 1,61 milliárd euróra csökkent a 2007-es 1,95 milliárdról, és a romlás gyorsulását jelzi, hogy a tavalyi eredményhez mindössze 163 millió euróval járult hozzá az utolsó negyedév. A csoport autóértékesítése 20 százalékkal csökkent tavaly.
Vágólapra másolva!

A FIAT csütörtöki, nem kevésbé riasztó bejelentései között volt még az, hogy nettó ipari adóssága 5,9 milliárd euró volt az év végén, majdnem háromszor nagyobb a korábbi vállalati előrejelzésnél, és hogy az idei év a csoport "legnehezebb éve lesz".

Sergio Marchionne vezérigazgató azt jósolta, hogy idén jelentősen át fog alakulni az iparág tájképe. A FIAT maga már kedden bejelentette, hogy kész 35 százalékot szerezni az amerikai Chryslerből.

Csütörtökön a vezérigazgató nem erősítette meg, hogy a francia PSA Peugeot Citroennel is tárgyalnak tőketársításról, de "nyílt meghívót" küldött mindenkinek, "akit érdekel", együtt gondolkodni az autóipar konszolidációjáról.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jövő héten találkozik az olasz autóipar képviselőivel, esetleges állami támogatásról tárgyalni. A FIAT vezérigazgatója azt mondta, üdvözölnék az állami segítséget, de csak akkor, ha a kormány nem szól bele a vállalat irányításába.