Gyengülhet a forint 2009-ben

Vágólapra másolva!
Apró gyengülés után 265/70 forintért jegyezték az eurót háromnegyed tízkor budapesti bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Gondi István a Raiffeisen elemzője elmondta, hogy a befektetőknek még vissza kell rázódni a régi kerékvágásba, ezért hétfőn még nem várható nagy forgalom és jelentős árfolyamingadozás. Hozzátette, hogy hosszabb távon a forint gyengülésére számít, hiszen "aki körbenéz Magyarországon, az látja, hogy nincs Kánaán".

Egy rendkívüli és "meglepetésszerű" kamatcsökkentésre kitérve azt mondta, hogy szerinte a piac nem reagálna jól egy ilyen jegybanki lépésre, hiszen nincs rendkívüli helyzet.

A szakértő úgy véli, hogy a dollár euróval szembeni erősödésének nincs jelentősége. Már nagyon várja az 1,36-os árfolyamot, ahol érdemes dollárt eladni. A mostani erősödés (az eurót 1,37 dollárért jegyezték) az amerikai tőzsdék optimizmusának köszönhető. Obama hétfőna bejelentett egy 310 milliárd dolláros adócsökkentést, amit valószínűleg újabb tőzsdei ujjongás követ majd, Gondi István azonban arra figyelmeztetett, hogy az állam által a pénzpiacba pumpált mostani hatalmas összegek fedezéséhez elég sok zöldhasút kell majd nyomni, ez pedig előbb-utóbb a dollár gyengülését hozza. Mint mondta, Európa sora sem megy jól, de az Egyesült Államokban nagyobb a zűr.

Budapesten 10 órakor a dollárt 193,80, a svájci frankot 176,30 forintért jegyezték.