Leminősítette Lettországot a Moody's

Vágólapra másolva!
A Lettországgal eddig "legtürelmesebb" nagy hitelminősítő is lerontotta szerdán az ország besorolását. A cég szerint megötszöröződhet a lettek GDP-arányos államadósságának mértéke.
Vágólapra másolva!

Megvonta Lettország eddigi elsőrendű szuverén adósi besorolását a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy a gazdasági visszaesés hosszabb ideig tart és nagyobb mértékű lesz a korábban vártnál.

A nemzetközi hitelminősítő szerdai bejelentése szerint a devizában és hazai valutában kiadott lett kormányadósság osztályzata "A3-ról" a közepes befektetői "Baa1"-re csökken, és az új, rontott besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Moody's előrejelzése szerint a lett kormány a következő néhány évben jelentős mértékben növelni fogja a hitelfelvételt a komolyabb gazdasági válság megelőzése végett, ezzel azonban romlani fognak hitelmutatói a térségbeli szuverén adósokéhoz képest. A cég azzal számol, hogy a GDP-arányos bruttó kormányadósság Lettországban a 2007 végén mért 10 százalékról 2010-re 50 százalék körüli szintre emelkedik.

A Moody's szerint a gazdasági egyensúlytalanság kockázata a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), az EU-val, az északi országokkal és más partnerekkel együttműködésben bejelentett nagy, 7,5 milliárd eurós stabilizációs csomag ellenére sem szűnt meg teljesen Lettországban.

A Fitch Ratings és a Standard & Poor's hitelminősítő már hónapok óta három fokozattal alacsonyabb szinten tartotta nyilván a lett adósságot, mint a Moody's, ráadásul nem elsőrendű, hanem csak közepes befektetői sávban. A különbség még most is kétfokozatnyi.