Erősebbek a forintgyengülés kockázatai

Vágólapra másolva!
Bár a forint árfolyama a következő hetekben várhatóan nem fog jelentősen elmozdulni, azt azért figyelembe kell venni, hogy vannak a gyengülés irányába mutató kockázatok - derül ki a Raiffeisen elemzéséből, amely szerint a magyar jegybankárok január 19-én akár egy százalékpontot is faraghatnak a jelenleg 10 százalékos alapkamatból.
Vágólapra másolva!

A bankközi devizapiacot nyugalom jellemezte az elmúlt napokban. Viszonylag alacsony volt a volatilitás, tehát nem volt nagy árolyam-kilengés, az euró jegyzése 264 és 269 forint között alakult.

A kereskedést a régiós változások nem befolyásolták. Bár a december során 10 százalékkal dráguló zloty folytatta a menetelést - januárban 4 százalékkal erősödött az euróval szemben -, ez nem látszott a forint árfolyamán.

Óvatos a jegybank

A magyar jegybankárok sem gyakoroltak hatást a kurzusra. Hétfőn felröppent piaci pletykák szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa aznap tartott, nem kamatmeghatározó ülésén rendkívüli kamatcsökentésről döntött volna. A jóslatok nem váltak be, a monetáris tanács a 10 százalékos szinten hagyta a kamatszintet.

Simor András, a jegybank elnöke megerősítette az MNB intenzív kamatcsökkentési elkötelezettségét - amit az inflációs és recessziós kilátások egyaránt indokolnak -, azonban jelezte a pénzügyi stabilitási szempontokra tekintettel ezt nem kívánják elsietni.

Márciusra 8 százalékra apadhat a kamatszint

A Raiffeisen szerdán, kora este kiadott elemzése szerint a bank prognosztái a kamatszint mérséklődésével számolnak a következő hónapokban. A legközelebbi, január 19-ei kamatdöntésen további 50-100 bázispontos monetáris enyhítést várnak a szakértők. A nagyobb mértékű kamatcsökkentésre szerintük pozitív piaci hangulat esetén kerülhet sor.

Az előrejelzés alapján márciusra 8, az év végére pedig további 2 százalékponttal csökkenhet a kamatszint. A decemberre vonatkozó előrejelzés a piaci konszenzusnál valamivel alacsonyabb kamatszintet valószínűsít. A Reuters legutóbbi elemzői konszenzusa 7 százalékos kamatot valószínűsít 2009 végére. A hírügynökség által megkérdezett 15 közgazdász közül egyedül a Raiffeisen szakembere vár 6 százalékos kamatszintet, a legtöbben 6,5-7,5 százalék között alapkamatra számítanak, de akadt előrejelzés, amely szerint 9 százalék lehet a ráta.

Vannak kockázatok

A raiffeisenes közgazdászok rámutattak, bár az euró árfolyama a következő hetekben várhatóan nem fog jelentősen elmozdulni, jelenleg erősebbnek tűnnek a forintgyengülés irányába mutató kockázatok.

Érdemes követni a pénteki amerikai munkaerő-piaci adatokat, amelyek a nemzetközi piacok hangulatát negatívan befolyásolhatják, ezáltal kockázatkerülést és a régiós devizák gyengülését okozhatják - áll az elemzésben, amely szerint a bank szakemberei márciusra továbbra is 265 forintos euróárfolyamot várnak.