Félelmetes hiánnyal számolhatnak Amerikában

Vágólapra másolva!
Akár az 1 billió (1000 milliárd) dollárt is elérheti az amerikai költségvetési hiány a 2009-es évben. Az amerikai politikusok szeretnék rávenni a lakosságot, hogy növeljék fogyasztásukat, ezzel segítve a gazdaságot, és úgy tűnik a költségvetési tervezéssel példát is mutatnak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Kongresszus Költségvetési Hivatala ma, szerdán adja ki a 2009-es költségvetési tervszámokat. Szakértők szerint nemhogy a 2008-as 455 milliárd dolláros hiányt fogja felülmúlni az idei, hanem több mint a dupláját 1 billió dollárt is elérheti - írja a Reuters.

Az összeg részben a tavaly elfogadott 700 milliárd dolláros bank- (és legújabban) autóipar-mentő csomag idei elemeit tartalmazza, viszont a Kongresszus által elfogadandó újabb tervet, amely két év alatt 775 milliárdot szánna gazdaságélénkítésre, még nem.

A frissen megválasztott Barack Obama nagy, 300 milliárdos adócsökkentéssel próbálja meg a gazdasági növekedést segíteni, ez pedig a költségvetés bevételi oldalát apasztja. Kent Conrad, a Szenátus Költségvetési Bizottságának elnöke szerint az 1 billiós hiány nem csak egy lehetséges kimenetele az idei évnek, hanem ez egy átlagos érték lehet, amely a következő évtizedben évente az államadósságot növeli.

"Fenntarthatatlan a folyamat, amelyen haladunk" - mondta egy interjúban a Reutersnek, hozzátéve, hogy ő még nem látta a Költségvetési Hivatal számításait. "Nyilvánvaló, hogy szükségünk van a fellendítő csomagra" - mondta, viszont kiemelte, hogy hosszú távon is tervezni kell, például a "Medicare" egészségügyi program és a nyugdíjrendszer költségeinek lefaragásával.

Obama tegnap azt nyilatkozta, hogy 1 billiós hiányra számít örökségként és kormányának kemény döntéseket kell majd hoznia. Közgazdászok viszont figyelmeztetnek, hogy a szigorú költségvetési politikának még nincs itt az ideje. "Nem akarjuk magunkat 30 évre a hiányhoz láncolni magunkat, de a krízis olyan veszélyes, hogy nagy hiba lenne konzervatív, egyensúlyra törekvő költségvetést tervezni." - mondta a Harvard egyetem közgazdász-professzora.