Fél évig nem várható magyar növekedés

Vágólapra másolva!
Az év második fele előtt kevéssé valószínű, hogy fokozatosan javulóra fordulna a magyar gazdaság növekedése - vélte hétfőn Brüsszelben kiadott előrejelzésében az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli uniós végrehajtó testület szerint onnan kezdve viszont a helyi pénzpiacok várhatóan ismét megfelelően működnek majd, és a javuló világgazdaság is segíti majd a honi gazdasági felemelkedést. A finanszírozás további magas költségei miatt mindazonáltal a fogyasztás és a beruházások még jövőre is várhatóan csak mérsékelt ütemben növekszenek.

Brüsszel a nemzetközi gazdasági válság miatt rendkívüli gazdasági előrejelzést adott ki mind a 27 a tagországról. Magyarországon idén 1,6 százalékos visszaesést jósol a bizottság, míg jövőre kerek egy százalékos növekedést. Várakozásai szerint hazánkban idén 2, jövőre, 0,4 százalékkal romlik a foglalkoztatás, a munkanélküliek aránya 8,8, illetve 9,1 százalék lesz.

Az infláció idén 2,8, jövőre 2,2 százalék körül alakul. Az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyítva idén 2,8, jövőre 3 százalék lehet Magyarországon, míg a belső államadósság 73,8, illetve 74 százalékra nőhet.

Az ország helyzetéről készített rövid elemzésben a bizottság megállapította, hogy tavaly év elején a mezőgazdaság javuló teljesítménye és a viszonylag jó exporteredmények még fokozatos élénkülést jeleztek az előző évi lassulás után. A harmadik negyedévben azonban a GDP már 0,1 százalékos hanyatlást mutatott, mivel a belső kereslet csökkenni kezdett.

A negyedik negyedévben az elemzés szerint már a pénzügyi válság nyomta rá bélyegét a magyar piacokra, ahol jelentős következményekkel járt. Emiatt pénzügyi korrekciókra és jelentős nemzetközi pénzügyi segítségre volt szükség - emlékeztetett Brüsszel.

Az idei év első felét egyebek között a növekvő hitelköltségek, a fokozódó bizonytalanság, illetve a külkereskedelem romló kilátásai jellemzik. Emiatt a bérnövekedés visszafogása, a foglalkoztatás romlása, illetve a befektetések korlátozása is várható. A háztartások nehezebb kölcsönhöz jutása is hozzájárul a fogyasztás visszafogásához.

Az előrejelzés szerint tavaly 3,3 százalékra becsülhető az államháztartási hiány a GDP-hez képest, és a kiadások további visszafogásának köszönhetően idén tovább hanyatlik. Jövőre a deficit ismét eléri a három százalékot - jósolja a bizottság, megjegyezve, hogy a hivatalos célkitűzésektől való eltérést az eltérő makrogazdasági forgatókönyvek magyarázzák.

A belső államadósság növekedését nemzetközi kölcsönök érkezése, illetve a GDP alakulása teszi feltételezhetővé a prognózis szerint.

Őszi előrejelzésében Brüsszel ez évre még 0,7 százalékos gazdasági növekedést jósolt, 2010-re pedig közel 2 százalékot. Az államháztartási deficit idei hiányát akkor még a GDP 3,3 százalékára tették, az inflációt 3,9 százalékra. A foglalkoztatásban idén és jövőre is egy-egy százalékos csökkenést prognosztizáltak.