Válság előtti szinten az euróövezet kamatai

Vágólapra másolva!
Első ránézésre jó jel, hogy újra a "normális" szintre estek a bankközi kamatok az euróövezetben, de egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez részben a hitelkereslet visszaesésének következménye. Az EKB-tól mindenesetre csütörtökön újabb alapkamat-mérséklést várnak.
Vágólapra másolva!

Bőven a válság előtti szintre süllyedtek a bankközi eurókamatok (Euribor) az euróövezetben. Az irányadó három hónapos határidőre szerdán 2,572 százalékra süllyedt a bankközi hitelezés ára a keddi 2,612 százalékról, az EU bankszövetségének (FBE) szerdai ármegállapítása szerint. A szerdai kamatszint 2006. február óta a legalacsonyabb. Egyhetes lejáratra 2,129 százalékra csökkent a bankközi kamat.

Mindkettő mélyen az EKB 2,5 százalékos alapkamata alatt van, jeléül annak, hogy a piacon a kamatcsökkentés folytatását várják csütörtökön az EKB-tól. Hat hónapra 2,631 százalékra - 2006. január óta a legalacsonyabbra - fogyatkozott a kamat a keddi 2,671 százalékról.

Ősszel, a pénzügyi válság kitörése után, 5 százalék fölött döntögettek csúcsokat a bankközi kamatok, magasan az EKB alapkamata fölött. Az EKB októberben kezdte az enyhítést, 4,25 százalékról.

Elemzők szerint a bankközi kamatok csökkenése nemcsak a kormányok és az EKB bankmentő programjainak, a piacra zúdított közpénzeknek az oldó hatását mutatja, hanem azt is, hogy a bonyodalmak gazdasági következményei miatt csökkent a bankok hitelezési kedve az ügyfelek számára - következésképp csökkent finanszírozási igényük a bankközi piacon -, és apadt a hitelkereslet is az ügyfelek részéről.