Eladják a varsói értéktőzsde többségét

Vágólapra másolva!
A varsói értéktőzsde legalább 51 százalékát, illetve legföljebb 73,8 százalékát tervezi eladni a lengyel állam első körben, majd a fennmaradó tulajdonrészét a következő két-három évben szinén eladná, közölte a lengyel kincstárügyi minisztérium, amely a tőzsde mintegy 99 százalékát birtokolja.
Vágólapra másolva!

A varsói értéktőzsde a legnagyobb Közép- és Kelet-Európában. A minisztérium stratégiai befektetők, vagy stratégiai és pénzügyi befektetőkből álló konzorcium érdeklődésére számít. A minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a világ vezető tőzsdéit hívják meg a pályázatra.

Michal Chyczewski kincstárügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a versenyből kizárják a bécsi tőzsdét, amely a varsóival verseng a térségben.

A lengyel kormány eredetileg a börze kétharmadnyi tulajdonrészét tervezte eladni intézményi befektetőknek, illetve részvénykibocsátással. Ezt a tervet azután vetették el, hogy a globális pénzügyi válság következtében a börze fő mutatója közel a felére esett.

A minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a magánosítás elindítására azután kerülhet csak sor, hogy az alkotmánybíróság érvényteleníti az eladásra vonatkozó elnöki tilalmat. A varsói értéktőzsdén 373 céget jegyeznek - köztük a Mol Rt.-t -, amelyek piaci tőkeértéke 169 milliárd dollár.