Egészségbiztosítási reformba kezd Kína

Vágólapra másolva!
Három év alatt 850 milliárd jüant (28 000 milliárd forintot) fordít a kínai kormány az ország egészségbiztosítási reformjára, annak érdekében, hogy az 1,3 milliárd lakosú Kínában mindenki számára hozzáférhető és megfizethető egészségügyi ellátást biztosíthassanak.
Vágólapra másolva!

A kínai Államtanács a héten fogadta el az egészségbiztosítási reformról szóló régóta várt törvénytervezetet, amelynek megvalósulásával a lakosság egészségügyi költségeinek többségére a kormány 2011-től kezdve nyújthat fedezetet.

Az egészségbiztosítás és az egészségügyi ellátás egyre több ember számára lesz hozzáférhető, és az ehhez kapcsolódó költségek is érezhetően csökkenni fognak - olvasható a tervezetben.

A támogatásban részesülő biztosítottak körét a kormány a lakosság 90 százalékára szeretné kiterjeszteni, minden biztosított évi 120 jüan (4000 forint) támogatásban részesülne.

A kormány az ország távoli, vidéki területein, valamint a járási szinteken kórházak építését és az egészségügyi szolgáltató létesítmények fejlesztését tervezi, miközben az állami egészségügyi létesítmények reformját sürgeti.

Szabályozni kívánják a gyógyszerek felhasználását is az egészségügyben, amely sokak szerint a korrupció egyik fő forrását jelenti.

Csen Csu (Zhen Zhu) egészségügyi miniszter korábban helyi egészségügyi hivatalnokoknak nyilatkozva elmondta, hogy a közkórházak infrastruktúráját a reform során a kormány támogatni fogja.

Kínában megközelítőleg 400 millió embernek nincs semmilyen egészségbiztosítása - derül ki az egészségügyi tárca adataiból. Az új rendszertől azt várják, hogy a biztosítottak körét Kína kevésbé fejlett vidéki területein élő lakosaira is sikerül majd kiterjeszteni.

A kínai egészségbiztosítási rendszert a piacgazdaság igényeinek megfelelően 1992-ben változtatták meg. A jelenlegi rendszert az elmúlt négy év során egyre több kritika érte a szolgáltatás magas költségei, az ellátás hozzáférhetetlensége, a rossz orvos-beteg viszony és az alacsony biztosítási összegek miatt.